Hitovi su se nizali, a Turković je dospeo u prvu ligu popularnih narodnjaka. Tek u 21. veku karijera mu je dospela u krizu, pribegao je i učešću u rijaliti šou programima, a u jednom trenutku prestao je da snima i otišao u Ameriku. Ipak, njegovi besmrtni hitovi kao što su "Spomenar", "Poslednji boem", "Čovek sa srca dva", "Dotaknuću", "Da su meni 22" i danas se rado slušaju.

Godine 1991. godine, Turković je dao intervju časopisu "Sabor", i u njemu govorio o prilikama na estradi, svom životu, kompozitorima, ali i o svom uzoru, Šabanu Šauliću.

Pevačku osnovnu školu završio je kod legendarnog Buce Jovanovića. Čovek koji je "izmislio" Šabana Šaulića i gomilu danas poznatih pevača tvrdio je da će i Šeki Turković postati zvezda. Međutim, put do zvezdanih visina bio je dug i trnovit. Mnogi su pomislili da se stari majstor Buca prevario. Da je na Šekiju Turkoviću omanuo... Ali, hit po hit i mladić iz Novog Pazara postaje član prvoligaške družine. Godinama je bio uzdanica "Diskosa" da bi se pre dve godine "odmetnuo" u PGP RTB. Taj transfer podigao je dosta prašine. Prisećamo se tih dana i pitamo Šekija da nam otvoreno kaže zašto je napustio "Diskos"?

Foto: Jutjub printskrin/Muzicka Svastara

 

 

- Snimajući ploče za "Diskos" postao sam ime. To treba poštovati. Međutim, učinilo mi se da ću brže napredovati ako prećem u PGP. Tome je doprineo i moj sadašnji kompozitor Peda Negovanović s kojim sam se u zimu 1989. godine dogovorio o saradnji, a kako je on vezan za PGP morao sam onda i ja da pređem u tu kuću.

Da li su na rastanku sa "Diskosom" pale "teške reči" kako to obično u novokomponovanom svetu biva?

- Nisu. Niko nije ostao dužan, razišli smo se ljudski. Kasnije sam čuo da pojedinci iz bivše kuće prognoziraju moj brzi krah, ali do toga nije došlo.

Kako ste primljeni u PGP RTB?

- Odlično. Plašio sam se kako će me primiti kolege, jer poznata je pevačka ljubomora. Međutim, mojim dolaskom niko se nije osetio ugroženim i sve funkcioniše kako treba.

Gde je boljeu "Diskosu" ili u PGP RTB?

- To su dve naše najbolje i najposlovnije kuće. Ne bih se izjašnjavao koja je bolja.

Au, niste ni malo iskreni! Sve neki odgovori u rukavicama...

- Kakvo je vreme došlo ne sme čovek da bude iskren. Šta god da kažem, shvatiće se pogrešno.

Čisto nepoverenje u ljude vlada vašom dušom?

- Opekao sam se nekoliko puta. A znate ono: ko se na čaj opeče, taj i u jogurt duva.

Foto: Reprint Sabor

 

 

Ko vas je tako gadno izneverio?

- Mnogi iz pevačkog sveta. Više kompozitori nego pevači.

Priča se da ste ljuti na Novicu Uroševića.

- Ma, nisam. Bilo je nekih sitnih nesporazuma čisto verbalne prirode i ništa više. Radili smo zajedno, napisao mi je nekoliko hitova i želim da imam s njim korektne odnose. To su moje želje, a on kako hoće.

A ko je bolji kompozitor: Novica ili Peda Negovanović? Nemojte samo da kažete da su obojica dobri i da ne želite da se izjašnjavate. To je najlakši odgovor, dajte malo više iskrenosti i ličnog stava.

- Možda ja nisam najkompetentniji da presuđujem ko je bolji. Meni lično više odgovara Peda Negovanović što ne znači da je Novica slabiji autor. Peda je mnogo pogodniji za saradnju i ja sam mu zahvalan za ove odlične ploče koje sam snimio u PGP. Moram biti iskren, pa reći, da je moj pravi uzlet među zvezde započeo tek dolaskom u ovu kuću. Imao sam i pre impresivne tiraže, ali prava medijska popularnost zadesila me je tek sada.

Da li vam godi popularnost? Neke vaše kolege kukaju za životom običnog anonimnog pevača, jer im navodno popularnost smeta.

- Čini mi se da je Toma Zdravković negde rekao da su najveći lažovi oni koji pričaju da im ne godi popularnost. Sa time se slažem sto posto. Popularnost može da zasmeta političarima ili glumcima, ali da zasmeta pevačima, to je čista izmišljotina. Da vidite samo kako su nesrećni oni pevači koje "ne zna niko ni u zgradi". Dali bi sve da budu poznati, pa makar im se obožavaoci peli na glavu. Sve češće se dešava da me gnjave razni dosadni tipovi, ali to je sitnica prema prednostima koje imaju poznate face.

Foto: Reprint Sabor

 

 

Stvarno, niko ne uživa tako u popularnosti kao novokomponovane zvezde. Poziranje pred kućerdama, vozikanje mercedesa, kićenje zlatom, neumereno isticanje statusnih simbola - čemu sve to?

- Novokomponovana muzika prepuna je iskompleksiranih tipova. Svako može da snimi ploču, onda dođe do zarade i odmah kupi veliki auto da se pokaže. Nema veze što živi u sobici bez vode. Ja nisam takav. Godinama sam vozio "fiću", pa "juga", onda polovnog "forda" i sada "tojotu". Sa svim pomenutim automobilima sam bio prezadovoljan.

Čak i sa "fićom"?

- Čak i sa njim. Potičem iz skromne porodice i znam šta znači nemati. Zato sam zadovoljan i sa malim. Otac me je učio da preko helba ne tražim pogaču i zato sam danas srećan čovek. Imam zadovoljnu porodicu, skroman stančić, fini auto i šta će mi više od toga. A da sam neka zaluđena budala kakvih ima u narodnoj muzici, maštao bih o bazenima, studijima i još ko zna kakvim ludorijama. Bio bih onda sto posto izgubljen i nesrećan.

Otkud to da Šeki Turković postane pevač?

- Još od malih nogu pevam. U osnovnoj školi sam bio glavna fora zahvaljujući pevanju. Učestvovao sam na mnogim audicijama, pobeđivao, a kasnije došao u Beograd, da u velikom gradu pokušam napraviti pevačku karijeru.

Foto: V. Danilov

 

 

Da li ste imali uzora?

- Nisam, ali sam se divio Šabanu Šauliću. On je bio moj putokaz i cilj kojem sam težio.

Vašeg ljubimca ste danas stigli i prestigli?

- E, nisam. Ovo pitanje je mala provokacija da bi intervju bio atraktivniji. Znam ja to... Šabana nisam sustigao i ne verujem da ću ga ikada sustići. Od njega i danas učim mnoge stvari.

Pevačke ili tamo neke druge?

- Učim od njega kao pevača. Što se, pak, Šabanove privatnosti tiče, to je njegova privatna stvar. Ne znam zbog čega, ali novine se preterano bave privatnim životima poznatih ličnosti, a posebno pevača i pevačica.

Da niste pevač, šta biste postali?

- Fudbaler. Kao klinac igrao sam dobro fudbal i mislim da bih bio solidan fudbaler.

Da li ste nekad zašalili što ste postali pevač?

- Verovatno je bilo takvih situacija, ali je to kratko trajalo. Evo sad, ne mogu da se setim nijednog momenta kad sam zažalio što sam uzeo mikrofon u ruke.

Da ste neka vlast šta biste promenili u narodnoj muzici?

- Pooštrio bih kriterijume za snimanje ploča. Ne bi mogao baš svako da snimi ploču. Bio bi neophodan kakav-takav pevački kvalitet. Danas svako snima ploče i na taj način se blamira cela profesija.

Da su postojali oštriji kriterijumi, možda se ni vama ne bi ukazala prilika da snimite ploču i kasnije napravite uspešnu karijeru?

- Ja sam dugo pekao zanat da bih mogao reći: "Postao sam pevač!" Dok ga nisam dobro ispekao nisam ni imao šansu da snimim ploču. Takav redosled stvari kada bi danas važio u narodnoj muzici bilo bi mnogo bolje. Ovako nas ljudi, zbog nekolicine anti-pevača, pljuju na sve strane.

A vi se strašno nervirate zbog toga dok vozite najnoviji model "tojote"?

- Pa, baš se nerviram. To me nerviranje spopadne i kada se vozim "tojotom" i kada se guram u nekom zagušljivom kombiju koji vozi pevače na tezgu.

BONUS GALERIJA: Kraljica narodne muzike Lepa Lukić - retrospektiva karijere

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj prilog je izašao u "TV Novostima", 25. februara 1991. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".