Mada već četiri decenije sa porodicom živi u Beogradu LJubivoje Ršumović nikada ga nije smatrao svojim domom. Selo LJubiš gde je rođen i gde kaže da će vekovati njegova je oaza mira i mesto kojem se uvek iznova vraća koliko god daleko da ode.Dom LJubivoja Ršumovića stoga je divna poluplaninska kuća na dva sprata, koju je pesnik sam projektovao i sazidao na imanju koje je nasledio od svojih roditelja.

Bratu je, navodno, prilikom ostavinske rasprave prepustio deo na kojem se nalazi roditeljska kuća, dok je on svoj kutak naknadno napravio, a po svemu sudeći toliko je to lepo izveo da mu mnogi penzioneri mogu pozavideti kako na ambijentu, tako i na divnoj prirodi i miru.  

Foto: Instagram printskrin/ljubarsumofficial

 

Iz LJubiša LJubivoje tvrdi da nikada nije otišao zapravo. Uvek mu se sa setom vraćao, voleo je i sa porodicom tamo da dođe,sa sinovima Brankom, Mihajlom i Vukom, dok mu sada najčešče društvo prave unuci sa kojima na čistom vazduhu igra šah.

‒ Ja zapravo nikada nisam otišao iz LJubiša. Tamo je moja rodna kuća, a iznad nje, u kršu, na jednom kamenu urezano je slovo „lj“. To je mitološki znak moje pripadnosti. U LJubišu sam rođen, u LJubišu ću i vekovati. Tamo odlazimo da se odmorimo, ali i da ponešto radimo - rekao je jednom prilikom čuveni Ršum, koji uživa u svim fizičkim radovma vezanim za imanje.

Foto: Instagram printskrin/ljubarsumofficial

 

Najčešće farba drvenariju, sadi cveće i okopava, vodi brigu o stablima u dvorištu i kosi travu što ga možda čak i najviše relaksira.

- Nije tačno da je košenje najteži posao, jer ko u detinjstvu nauči da kosi, uživaće uvek u kosidbi ‒ poručuje pesnik, koji se bavi i lekovitim biljem i ume da od biljaka iz bašte priprema lekove, što je naslednio od predaka.

- Moj deda je bio travar, majka je to preuzela od njega, a i ja se malo time bavim. Od gaveza koji raste na mom placu pravim meleme za rane. Znam i da je čaj od korena drveta divlje kruške odličan protiv visokog šećera i holesterola. Pripremao ga je moj otac Mihailo, njegov otac, a danas i ja - ispričao je ranije LJubivoje, koj je  neke od svojih najlepših priča i pesama napisao upravo na pragu rodne kuće ili pak uz kamin u njenom dnevnom boravku.

(Stori)

GALERIJA: Imanje LJubivoja Ršumovića

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".