Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u ponedeljak saopštilo da ta zemlja "ima suverenitet i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom".

- Lažna je tvrdnja kada određene zemlje Tajvanski moreuz nazivaju ''međunarodnim vodama'' kako bi pronašle izgovor za manipulaciju pitanjima vezanim za Tajvan i ugrožavanje suvereniteta i bezbednosti Kine - rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, navodi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

Tajvanski moreuz je bio čest izvor vojnih tenzija, a poslednjih godina američki ratni brodovi i drugih NATO saveznika, poput Britanije i Kanade, plovili su kroz moreuz, izazivajući nezadovljstvo u Pekingu, navodi britanska agencija.

- Razumemo i podržavamo doprinos američkih misija za slobodu plovidbe i unapređenju regionalnog mira i stabilnosti - saopštila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Tajvana.

Tajpej poručuje da Peking nema pravo da govori u njegovo ime niti da polaže pravo suvereniteta, kao i da samo narod Tajvana može da odlučuje o svojoj budućnosti, a Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile da ostrvo stavi pod svoju kontrolu koje gleda kao na deo svoje suverene teritorije, navodi Rojters.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".