Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg ističe da je Švedska napravila velike korake u ispunjavanju Turskih zahteva za prihvatanje njenog članstva u savezu.

- Pozdravljam to što je Švedska već počela da menja svoje antiterorističko zakonodavstvo i što će obezbediti da pravni okvir za izvoz oružja odražava budući status članice NATO sa novim obavezama prema saveznicima - izjavio je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza.

Foto: Jutjub printskrin/Fox News

 

On smatra da to predstavlja dva bitna koraka u promeni turskog mišljenja.

Magdalena Anderson, premijerka Švedske, navodi da je njena zemlja izmenila regulativu o terorizumu, te da je u toku proces daljeg pooštravanja.

- Od prvog jula takođe ćemo imati još jače zakonodavstvo kada je u pitanju borba protiv terorizma. Dakle, ovde se ne dovodi u pitanje koliko snažno Švedska reaguje na terorizam i da smo voljni da doprinesemo borbi protiv terorizma - izjavila je Andersonova.

Švedska je, zajedno sa Finskom, aplicirala za članstvo u NATO, kao odgovor na sukob Rusije i Ukrajine, a Turska je stopirala proces učlanjenja zbog toga što pomenute zemlje podržavaju kurdske militante i druge grupe okarakterisane kao teroristikče.

BONUS VIDEO

 

 
 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".