Članovi kabineta premijera Velike Britanije Borisa DŽonsona upozorili su princa od Velsa da prestane da se meša u javnu politiku zbog straha da će njegovi komentari izazvati ustavnu krizu, piše "Sandej tajms".

Kraljevska porodica objavila je saopštenje kao odgovor na upozorenje u subotu u kojem se navodi da će Čarls (73) biti "politički neutralan" kada nasledi tron, iako su iz palate rekli da on namerava da bude napredniji u iznošenju stavova od svoje majke, piše londonski list.

Čarlsovi komentari usledili su nakon što je državni Visoki sud u petak presudio da podržava politiku azila. Prvi let migranata u afričko-britanski komonvelt zakazan je za utorak. Princ je navodno više puta govorio protiv ove odluke, rekavši da je "više nego razočaran"njome.

Foto: EPA

 

Rečeno je da raskol potiče od DŽonsonovog "nepoštovanja" prema Čarlsu kada su se njih dvojica prvi put sreli, navodi se u članku i dodaje da je premijer "notorno opušten u pogledu tačnosti", dok prestolonaslednik "ne može da podnese kašnjenje".

Navodi o sukobu pojavili su se nekoliko dana pre nego što bi DŽonson i princ Čarls trebalo da posete Ruandu kako bi prisustvovali konferenciji šefova vlada Komonvelta.

- Princ Čarls je ukras našeg javnog života, ali to će prestati da bude šarmantno ako pokuša da se ponaša na isti način kada postane kralj - rekao je za visoki član kabineta.

Foto:Tanjug/AP

 

- Mnogi njegovi pogledi na arhitekturu i hortikulturu su zanimljivi i uvek bih bio spreman da ih saslušam privatno. Ali, to je mnogo drugačije od toga da on kao monarh pravi javne intervencije - naveo je on.

Drugi ministri u kabinetu bili su grublji, a jedan je za medije izjavio:

- Iako će se ovakav vid intervencija tolerisati dok je princ od Velsa, to neće ostati tako kada postane kralj - rekao je. 

- Problem sa Čarlsom je u tome što on misli da treba da bude zanimljiv i veruje da su ljudi zainteresovani za ono što on misli. Izgleda da je pogrešno shvatio svoju ulogu - rekao je drugi ministar.

Foto: Profimedia

 

Čarls je često izazivao gnev političara zbog toga što je neretko pisao dopise ministrima i govorio o političkim pitanjima, navodi list.

Izveštaj da je decenijama dobijao poverljive papire iz kabineta premijera takođe je izazvao kontroverzu među poslanicima. 2018. godine Čarls je navodno rekao Bi-Bi-Siju da će delovati u okviru "ustavnih parametara" nakon što bude krunisan i da "nije toliko glup" da prkosi zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, koji zahteva od monarha da budu politički neutralni i zabranjuje im da glasaju.

FOTO GALERIJA: Vojna parada u Londonu u čast jubileja kraljice Elizabete

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".