Čoe Son Hui je rođena 10. avgusta 1964. u Severnoj Koreji. Preko svog očuha, Čoe ima blisku vezu sa vladajućom dinastijom Kim u Severnoj Koreji. Obrazovala se u Severnoj Koreji, Kini, Austriji i Malti i tečno govori engleski jezik .

Čoe je visoki diplomata sa više od decenije iskustva u Ministarstvu spoljnih poslova. Ima mnogo iskustva u pregovorima o nuklearnom programu Severne Koreje i u pregovorima sa Sjedinjenim Državama. Radila je kao prevodilac i pomoćnik u nuklearnim pregovorima, posebno pod prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvanom .

NJen dugogodišnji stav je da je program nuklearnog oružja Severne Koreje jedina pouzdana zaštita suvereniteta zemlje . Ona je rekla da su prekid vojnog saveza Sjedinjenih Država sa Japanom i Južnom Korejom preduslovi za pregovore i da bi povlačenje SAD iz Koreje trebalo da bude proces koji se može proveriti.

Učestvovala je i u rusko-korejskim razgovorima, zajedno sa, između ostalih, Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovim.

Foto: Profimedia

 

 

 

Čoe je bila šef odeljenja, zamenik direktora i od 2016. zamenik generalnog direktora severnoameričkog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova. Takođe je bila zamenik direktora Instituta za američke studije (IFAS) pri ministarstvu. U junu 2016. Čoe je postala direktor odeljenja i direktor IFAS-a.

Smatra se da Čoe ima direktan pristup Kim DŽong Unu. Čoe je najviša žena u ministarstvu spoljnih poslova. Ona je jedna od retkih žena na tako visokom nivou u severnokorejskoj politici uopšte. Svojim imenovanjem za prvog zamenika ministra spoljnih poslova, Čoe je postala žena diplomata najvišeg ranga ikada u istoriji zemlje.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".