Svetlana Ceca Ražnatović jedna je od najvećih regionalnih zvezda, a u svojoj karijeri imala je na desetine ozbiljno velikih hitova.

Često je angažovala tekstopisce koji važe za najbolje i najuspešnije, te neke od ovih pesama kriju zanimljive priče.

Na primer, pesmu “Kukavica” niko nije hteo da snimi. Jednom prilikom Ceca je ispričala kako je započela saradnju sa čuvenom Marinom Tucaković.

Foto: ATA images

 

 

- Davne 1991. godine objavila sam album “Babaroga” i odlučila da napravim pauzu u karijeri od godinu dana. Tražila sam pesme koje sam osećala da mogu da postanu veliki hitovi. Želela sam da promenim tim i htela sam nešto drugačije. Imala sam viziju da pesme budu sa nekim jačim porukama. Već sam postala devojka, potpuno sam želela da moje pesme i izgled budu drugačiji. Slušala sam ono što rade Marina i Futa. Pronalazila sam se u njenim pesmama i volim taj način pisanja i obraćanja publici. Dobila sam Marinin broj, pozvala je, bilo je neko kasno popodne, zima. Rekla sam: “Želela bih da razgovaram sa Marinom”, a onda sam sa druge strane slušalice čula: “Ja sam”. Rekla sam: “Ceca Veličković je kraj telefona”, tad sam još imala to prezime. Imala sam svega 20 godina. Ona kaže: “Tebe čekam godinama. Imam ceo album za tebe”. Odmah smo se dogovorile da se vidimo iste večeri. Da li verujete da su oni imali čitav album sklopljen za mene? To je album “Šta je to u mojim venama” - ispričala je jednom prilikom Ceca.

- Radila sam jednu turneju, učestovalo je dosta mojih kolega, bilo je humanitarnog kartera, ali i takmičarskog. Karavan je putovao svuda po našim zemljama, meni je bila potrebna nova pesma, iako mi je album već izašao, sa kojom ću se predstaviti na “Ktitor folk ligi”, i šta sada snimiti. Da li baladu ili nešto brže? Futa kaže imamo mi jednu pesmu, ali mnogo pevačica je odbilo i niko ne želi da je snimi.” I naravno, Marina je tada bila u kuhinji, a to se sve dešava kod njih u stanu. Kaže mu: “Futo, nemoj to da joj sviraš, to je bezveze. Nije pesma za nju”. I ja kažem: “Molim te da čujem šta ste vi to napravili, a da je tako bezveze, to ne mogu da verujem”. I on meni zapeva na gitari: “Zagrli me i pođi putem kuda idu kukavice.” Rekla sam mu odmah da je to ludilo kako je pesma napisana i to je za mene ono što mi treba. Marina čuje iz kuhinje i dobacuje: “Nemoguće da ti se ovo sviđa”. Futa sutradan uradio aranžman, sledećeg dana otpevam pesmu, što bi se narodski reklo, iz cuga, i postane potpuno remek-delo - ispričala je pevačica.

Ceca je već uveliko bila zvezda kada joj je tada mega popularni pop-dens pevač iz Podgorice, Nenad Knežević Knez, uradio pesmu “Znam” koja je i danas veliki hit. Do saradnje je došlo preko Cecinog pokojnog muža, Željka Ražnatovića Arkana.

Godine 1994. Ceca snima album “Ja još spavam u tvojoj majici”, a nešto ranije Slavica Tripunović Dajana objavila je numeru “Vazduh koji dišem” na kojoj je Ceca bila prateći vokal zajedno sa Jelenom Karleušom.

Pesmu je tražila da obradi i od nje je napravila veliki hit.

Numere “Beograd” i “Zaboravi” uradio je legendarni muzičar iz Sarajeva, Dino Merlin. Album “Fatalna ljubav” objavljen je 1995. godine, četiri meseca nakon venčanja sa Arkanom, kome je i posvetila sedmi studijski album. Na ovom albumu prvi put sarađuje sa Aleksandrom Milićem Milijem, koji je radio muziku za “Idi dok si mlad”.

- Za mene je Dino Merlin namenski uradio pesmu “Zaboravi”, i kada mi je odsvirao tu numeru, rekao mi je da ima jednu prelepu pesmu koja je rađena za duet koji je on trebalo da snimi za svoj album. Ali pošto je tada krenuo rat i on tog momenta nije mogao da peva o Beogradu, kazao mi je samo da ja imam tu emociju i poklonio mi je tu pesmu. Prebacila sam pesmu u solo izvođenje. To je cela istina - ispričala je Ceca.

Foto: Milena Anđela

 

 

Nepunih godinu nakon što je izašla iz pritvora, objavila je “Neću dugo” koja je bila i na njenom albumu “Gore od ljubavi”. Dok je Marina pisala tekstove, Ceca je menjala ono što joj se ne dopada.

- Volim pesme sa jakim slikama. Marina odlično piše takve pesme, te je tako sastavila i ovu. Otpevala sam je u studiju, a posebno se izdvojila od drugih i rešila sam da je posvetim deci. Asocirala me je na moj privatni život - izjavila je Ceca.

“Didule” se nalazi na Cecinom albumu “Autogram”, koji je izazvao veliku pažnju, a Ceca je objasnila i značenje te pesme.

- Sama igra reči “didule” nema nikakvo značenje. Dok je Damir Handanović radio, ubacio je taj deo u pesmu dok je pevao na demo snimku. Marini je bilo simpatično i tražila je da ostane. Meni lično je smetalo što nema značenje, jer volim pesme sa porukom i jasnim slikama. Anastasija je govorila da nema to nikakve veze, pevaće se jer je zabavno. Poslušala sam njen savet i ostavila - ispričala je ona.

Priča se da je “Pazi s kime spavaš” bila u rukama Cecine “rivalke” Dragane Mirković. Poznata po tome što ne peva i ne voli slobodnije tekstove, Dragana je pesmu odbila. Ceca je uvrstila na album “Gore od ljubavi” iz 2004. godine, da bi nekoliko godina kasnije nastala pozorišna predstava inspirisana ovim hitom.

BINUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".