Uzgajanje i posedovanje marihuane na Tajlandu je legalizovano, ali samo za medicinsku upotrebu. Ministarstvo zdravlja te zemlje najavilo je da će od danas vlada početi da deli besplatne sadnice ove biljke.

Foto: Tanjug/AP

 

Planirano je da se podeli milion sadnica marihuane. Vlasti se nadaju da će lokalna trgovina kanabisom doprineti razvoju poljoprivrede i turizma.

Klinike širom zemlje mogu slobodnije da nude kanabis kao tretman, a vlada je saopštila da plan legalizacije ima za cilj oslobađanje oko 4.000 zatvorenika osuđenih za kaznena dela povezana s ovom biljkom.

Foto: Tanjug/AP

 

Tajland je prva zemlja u jugoistočnoj Aziji, koja je donela ovakvu odluku. Čitav region poznat je po strogim propisima o drogama, pa ni upotreba marihuane nije dozvoljena.

Tajlandska vlada saopštila je da promoviše kanabis samo za medicinsku upotrebu, upozoravajući one željne zabave, da se uživanje u marihuani i dalje može smatrati prekršajem, uz potencijalnu kaznu od tri meseca zatvora i 25.000 tajlandskih bata (780 dolara).

Foto: Tanjug/AP

 

- To je prilika da ljudi i država ostvaruju prihod od marihuane i konoplje. Ako imamo pravu svest, kanabis je kao zlato, nešto vredno i treba ga promovisati - rekao je Anutin Čarnvirakul, potpredsednik vlade i ministar zdravstva.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".