Radmila Savićević rođena je u Kruševcu gde je i načinila svoje prve glumačke korake u njihovom pozorištu. 

Savićevićeva je kasnije priznala da je u to vreme maštala da karijeru nastavi u Sarajevu, ali kada joj je Meša Selimović, direktor Sarajevskog narodnog pozorišta, ponudio angažman, ona je odbila. Najpoznatija je bila kao glumica u Molijerovim komadima, kao Ana u Vasi Železnovoj Maksima Gorkog i kao Sarka u Nušićevoj Ožalošćenoj porodici.

Foto: Arhiv Novosti

 

Pedesetih godina dvadesetog veka Radmila igra u pozorištu i lagano kroji lik glumice koja se najbolje snalazi u komičnim ulogama. Negde u to vreme postaje prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta i upravo u Beogradu, uz veliku pomoć i nagovor reditelja Aleksandra Đorđevića, upoznaje prednosti filmske umetnosti.

Dvadeset godina po dolasku u prestonicu, Radmila je priznala da je uvek držala da je odluka o napuštanju rodnog Kruševca i Niša bila smela. Kako kaže, tamo je ostavila sve što je godinama stvarala – od doma do popularnosti, da bi došla u Beograd, gde je morala sve ispočetka.

Hrabru odluku podstakla je jaka želja da se oproba u svim medijima, budući da su je mamili i televizija i film. Glumica još dodaje da nikada zbog toga nije zažalila. Zbog uloga bake Ristane Riske Golubović i  majke Vuke, koje su toliko dobro upamćene i često citirane, uvek se iznova rado vraćamo ovim serijama.

 

 

Jedna od omiljenih srpskih glumica nekada je bila mlada lepotica na putu ka zvezdama, a zahvaljujući svojoj harizmi, energiji i neverovatnom talentu, kroz svoje uloge ostaće zapamćena i besmrtna.

Bila je udata za glumca Božidara Savićevića, a to kakva je lepotica bila u mladosti, danas se može videti na malom broju fotografija koje se mogu pronaći na društvenim mrežama.

Zapamćene su njene uloge u predstavama „Zona Zamfirova“, „Ivkova slava“, „Gospođa ministarka“, „Inspektorove spletke“, „Sabirni centar“ i „Poltron“. Televiziskoj publici ostaće upamćena po ulogama u tv serijama: Kamiondžije, Pozorište u kući, Babino unuče, Vruć vetar, Bolji život i Srećni ljudi.

BONUS GALERIJA: Slike iz privatnog albuma - Jelica Sretenović

(Magazin Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".