Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno da "pripremi sve predstavke" odbrane u vezi sa mogućom smrtnom presudom koju bi sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) mogao da izrekne dvojici britanskih državljana optuženih da su na strani Ukrajine učestvovali u sukobima u Donbasu, izjavio je danas Dominik Rab, zamenik premijera i ministar pravde.

- Ne znam sve detalje u vezi s tim slučajem, ali naravno očekivali bismo da se poštuju zakoni o oružanim sukobima. Znam da će se Forin ofis pobrinuti da pripremi sve predstavke za odbranu - poručio je Rab u utorak, prenosi TASS.

Foto: Tanjug/AP

 

Britanski državljani Ajden Ejzlin i Šon Piner, kao i državljanin Maroka Sadun Brahim, pojavili su se juče pred Vrhovnim sudom DNR i dali izjave, a nakon toga su saslušani i svedoci.


Državno tužilaštvo DNR je saopštilo da je završilo istražni postupak u krivičnim predmetima protiv Pinera, Ejzlina i Brahima i sud je u ponedeljak počeo da razmatra njihove optužnice.

 

Portparol državnog tužilaštva ukazao je da bi se optuženi mogli suočiti sa smrtnom kaznom.

Podsetimo, prema Ženevskoj konvenciji plaćenici nisu priznati kao legitimni borci i ne moraju imati istu pravnu zaštitu kao zarobljeno vojno osoblje redovne vojske.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".