Pripadnici ruskih snaga poslali su tela nekih od poginulih ukrajinskih branilaca Azovstalja iz čeličane u Marijupolju u Kijev. Porodice boraca rekle su da je ovo deo razmene zarobljenika sa Rusijom, pri čemu je svaka strana dobila 160 tela, piše BBC.

Kako se saznaje, od onih na ukrajinskoj strani, više od 50 tela bili su pripadnici puka Azov, saopštile su porodice u servisu za razmenu poruka Telegram. Proces identifikacije se nastavlja.

Porodice su dodale da su u toku razgovori o daljoj razmeni zatvorenika, ne iznoseći više detalja.

Nešto više od 2.500 branilaca Azovstalja – koji takođe uključuju graničare, policiju i teritorijalnu odbranu – trenutno drži Rusija, rekao je ranije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: Profimedia

 

Kijev, navodno, traži da se svi oni predaju, ali nekoliko vodećih ruskih poslanika zahteva da se nekima od vojnika, posebno iz puka Azov, sudi. Puk je osnovan 2014. godine, a neki od njegovih članova su prvobitno bili povezani sa ekstremno desničarskim grupama.

Sa druge strane, Rusija opisuje borce puka Azov kao neonaciste - tvrdnju koju je opovrgla Ukrajina, koja kaže da je jedinica reformisana i da je van politike.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".