Lepu pekarku igrala je Dragana Varagić, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica i rediteljka. Dragana je osvojila srca jugoslovenske publike, ali se onda više nije mnogo pojavljivala u domaćoj kinematografiji. Od početka devedesetih godina prošlog veka živela je i radila u Kanadi. Godine 2012. vratila se u Beograd, gde danas živi i radi. Udata je za karikaturistu Dušana Petričića sa kojim ima ćerku Mihailu.

Foto: Jutjub printskrin/Klasik TV

 

LJubav prema glumi osetila je još kao član dramske sekcije u Domu pionira. To ju je inspirisalo da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, te da se potpuno posveti tom vidu umetnosti. Prve uloge dobila je na drugoj i trećoj godini fakulteta, a od četvrte godine je bila član Narodnog pozorišta u Beogradu. Do početka devedesetih, glumila je u mnogim predstavama, filmovima i serijama, ali joj je najveću popularnost donela Jagodinka Simonović u “Varljivom letu ’68”.


Glumica je u jednom intervjuu kazala da je svoju ulogu u ovom filmu sama birala, te da je od Paskaljevića samo tražila da Jagodinka peva meksikansku pesmu i ima niški akcenat. Za Štimca je kazala da je veliki glumac i odličan drug, te da je s njim bilo lako snimati.

Odlazak u Kanadu nije prekinuo njeni glumačku karijeru. Upravo suprotno, Dragana je nastavila da glumi u pozorištima, a tu se prvi put ostvarila i u ulozi reditelja. Magistrirala je na Univerzitetu u Torontu (University of Toronto), te radila kao predavač na univerzitetima Vindžor (University of Windsor) i Dalhauzi (Dalhousie University).

Glumu i režiju je predavala na Univerzitetu u Otavi –  Ottawa University, a radila je i kao gostujući profesor na Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji – Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera, u Lođu.

VELIKA GALERIJA: Snežana Savić - retrospektiva karijere

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".