Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.me u svojoj analizi.

Na društvenim mrežama pojavila se navodna izjava mađarskog premijera, Viktora Orbana, sa izrazito oštrim stavom o geopolitičkim odnosima i poziciji njegove države u odnosu na rat koji se odvija na prostoru Ukrajine. 

„Nije me briga za SAD i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalnosti i ne želim da izgubim svoju državu zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“. 

Prvi put navodna izjava objavljena je 27. marta u tvitu na ruskom jeziku, a do pisanja ove analize ostvarila je značajan broj reakcija Tviter korisnika – 2.152 lajkova, 834 puta je retvitovana, dok je 54 korisnika te društvene mreže podelilo objavu uz sopstveni komentar.  Ovaj citat se pojavio u javnosti nakon sastanka evropskih lidera na samitu, organizovanom 24. marta u Briselu. 

Fokus samita, kojem su prisustvovali predsednik Sjedinjenih Američkih Država, DŽo Bajden, kao i putem video snimka ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, bio je na aktuelnoj ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, bezbednosti i odbrani, energetici, ekonomskim pitanjima, COVID-19 i spoljnim odnosima. 

Navodni citat Viktora Orbana u kojem je kazao „da ne želi da izgubi državu zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“, ali na engleskom jeziku, podelio je na svom tviter nalogu direktor Centra za kontrahegemonističke studije, Tim Anderson, što je prouzrokovalo dalje širenje navodne izjave mađarskog premijera. 

Kako prenosi Hungary Today, tačno je da se Orban obratio javnosti nakon samita, i da je, komentarišući odnos i ulogu Mađarske kada je u pitanju aktuelni rat, izjavio da nastoji zaštiti nacionalne interese države.  

„Pojedine države zauzimaju stav da su na neki način učesnice rusko-ukrajinskog rata. Stav Mađarske je da je u našem susedstvu u toku rusko-ukrajinski rat i da ne smemo biti ravnodušni prema ljudskoj patnji i milionima u nevolji. Istovremeno, postoje određeni mađarski interesi i oni mogu biti ugroženi ratom pored nas. Kao rezultat toga, mi smo u opasnoj situaciji, ali stojimo na strani Mađarske i gledamo na situaciju iz mađarske perspektive“. 

Mađarski premijer ponovio je već izneti stav, da ne želi da se Mađarska neposredno uključi u rat, a što je saopštio i dan pre samog samita: 

„Možemo i moramo da branimo sve ono što je Mađarska uspela da realizuje u proteklih 12 godina. U takvim trenucima, svaka sekunda našeg vremena mora biti fokusirana na izbore. Ipak, sada idemo u Brisel na dva dana, jer se organizuje samit NATO-a u Evropi i samit Evropske unije; i moramo braniti interese Mađarske u suprotnosti sa određenim predlozima koji će biti na dnevnom redu samita. Moramo sprečiti da budemo uvučeni u vojni sukob. Moramo odbaciti predloge koji bi rezultirali vazdušnim ratom sa Rusijom“. 

Orbanov citat bio je predmet analize Rojtersa, čiji tim nije našao dokaze da je mađaraki premijer zaista izjavio da „ne želi izgubiti državu zbog idiota koji su isprovocirali masakr u središtu Europe”. Kontaktirajući portparola Kancelarije za međunarodne komunikacije Vlade Mađarske koji je demantovao da je Orban to izjavio u javnosti, Rojters je konstatovao da je u pitanju lažna vest. 

„Citat koji se pripisuje premijeru Viktoru Orbanu ne pripada njemu. Tvit na koji se pozivate je lažna vest“, rekao je portparol Rojtersu“. 

Originalan tekst:

U toku je žestok diplomatski sukob između Kijeva i Budimpešte tokom kojeg su visoki zvaničnici obe zemlje razmenjivali uvrede i dovodili u pitanje mentalno zdravlje onih drugih.

Naime, sve je započeo predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover, koji je osudio stav ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prema drugim narodima.

Foto: Z. Žestić/Tanjug

 

- Ne mogu da se setim nijednog lidera zemlje kojoj je potrebna pomoć da govori protiv bilo koga na način kao što je to učinio predsednik Zelenski, ne samo protiv Mađarske, već čak i protiv nemačke kancelarke - rekao je Kover tokom intervjua za mađarsku televiziju Hir, prenose RIA Novosti.

Predsednik mađarskog parlamenta istakao je da oni kojima je pomoć potrebna ne prete, nego je obično učtivo traže, a ne okreću se zahtevima i pretnjama.

Agresivno zahtevanje strane pomoći Zelenskog možda je posledica njegovih "ličnih mentalnih problema", dodao je Kover.

- Treba pretiti neprijateljima, a ne onima koje želite kao prijatelje. Postoji neka vrsta ličnog mentalnog problema, i ne znam šta se može učiniti po tom pitanju - rekao je on, a prenela Raša tudej.

Ove izjave izazvale su diplomatski slom u Kijevu, pri čemu su zvaničnici ispalili niz uvreda na račun Mađarske u celini i Kovera lično. Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrej Sibiga doveo je u pitanje Koverovo mentalno zdravlje.

- Poznaješ magarca po ušima, a budalu po brbljanju. Kratki um ima dug jezik - napisao je Sibiga na Fejsbuku, kritikujući "neprihvatljive, zlobne opaske "ispod prosečnih političara" kao što je šef mađarskog parlamenta".

Sličan odgovor dalo je i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je od Kovera zahtevalo da pokaže dokaze o sopstvenom mentalnom zdravlju.

- Dalja procena Koverovih reči direktno zavisi od procene koja stoji u njegovom zdravstvenom kartonu - rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Zvaničnik je takođe optužio Mađarsku da "tvrdoglavo" nastavlja da "baca blato na Ukrajinu i briše ruske zločine", dok je sugerisao da se zemlja "više puta" u istoriji našla na strani "zla".

Kijev je više puta kritikovao Mađarsku zbog njenog uočenog nedostatka podrške u tekućem sukobu, kao i zbog nevoljnosti da prekine ekonomske veze sa Rusijom.

Zemlja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte i gasa i premijer Viktor Orban uspeo je da "izboksuje" da se naftni embargo EU ograniči na isporuke nafte pomorskim putem i izbacivanje patrijarha Kirila sa "crne liste" sankcionisanih pojedinaca. Ti ustupci koje je izdejstvovao žestoko su zaboleli i Kijev i Brisel.

Tim Anderson, direktor Centra za kontrahegemonističke studije preneo je da je sam Orban na kritike koje mu je uputio Zelenski odgovorio:

- Baš me briga za države i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalosti i ne želim da izgubim svoju zemlju zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope i sa kim, sa Rusijom.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".