Neoprezni vozači mogu prouzrokovati brojne probleme, a među njima se nalaze i oni na parking mestima, te se ljudi svakodnevno susreću sa neprijatnim situacijama u kojim je njihovo vozilo oštećeno dok je bilo parkirano.

Retki su slučajevi u kojima počinilac ostavi kontakt na tuđem vozilu koje je oštetio, kako bi platio popravku automobila, pa se tako postavlja pitanje šta raditi kada vam se dogodi ovakva situacija, a nesavesni vozač ostane nepoznat.

Materijalnu štetu moguće je odmah nadoknaditi ukoliko posedujete kasko osiguranje. Kontaktirajući osiguravajuću kuću, vlasnik oštećenog vozila će dobiti novčani iznos sa kojim će sanirati nastalu štetu.

Međutim, pomenuto osigruanje nema većina vozača, pa je tako primorana na drugačije rešenje.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Ukoliko primetite da je vaše vozilo oštećeno, nemojte ga pomerati i odmah kontaktirajte policiju, kako bi napravili zapisnik, odnosno zatražili snimke koje su kamere javnog parkinga zabeležile.

Na taj način će nadležni organi utvrditi vozilo koje je načinilo štetu, a vlasnik oštećenog vozila nakon toga je dužan da se obrati osiguravajućoj kući u kojoj vozilo koje je napravilo štetu ima polisu osiguranja.

Ako se utvrdi da to vozilo nije osigurano, za naknadu treba kontaktirati Garantni fond, delu koji pripada Udruženju osiguravača, a isplaćuje materijalne i nematerijalne štete (povrede ljudi) koje napravi vozilo bez osiguranja.

Problem može nastati ako ne postoje kamere koje su snimile incident, pa će Garantni fond biti onemogućen da naplati materijalnu štetu.

Ako se vozilo koje je napravilo štetu ipak locira, trošak popravke će snositi lično vozač.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".