- Ako su prljavi, sunđeri mogu da raširite klice na sve što dodirnu, od posuđa i pribora do kuhinjskih površina i uređaja - ispričala je DŽenilyn Natčings, američka sertifikovana stručnjakinja za sigurnost hrane.

Laboratorija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) za prehrambenu tehnologiju i sigurnost utvrdila je dve metode koje deluju na dezinfekciju kuhinjskih sunđera i posle kojih ponovno možete da ih koristite.

Foto: Profimedia

 

 

Mašina za pranje sudova

Svake večeru u mašinu za pranje posuđa ubacite i kuhinjski sunđer na gornju policu, kaže DŽenifer Kjuinlan, doktor nauka i profesorka na Odeljenju za prehrambene nauke Univerziteta Drexel. Toplota istovremeno dezinfikuje sunđer i vaše posuđe.

Mikrotalasna

- Pazite da je sunđer vlažan, stavite ga u mikrotalasnu i držite je unutra jedan minut. Videćete kako iz nje izlazi para - rekla je Kuinlan. Ove dve metode su 99 posto delotvorne u uništavanju bakterija prisutnih u sunđerima. 

Foto: Depositphotos

 

 

Kada baciti kuhinjski sunđer

U nekom trenutku trebalo bi da bacite sunđer. Dve nedelje je prilično dobar vek trajanja tipičnog kuhinjskog sunđera, kaže Hatčings.

- Ako je menjate svake dve nedelje, sprečićete širenje bakterija. Takođe bi trebalo da ih zameniti ako imaju neugodan miris kojeg se ne možete rešiti ili ako počnu da se raspadaju - rekla je Hatčings.

Ipak, istraživanje iz 2017. godine tvrdi da čišćenje kuhinjskih sunđera ne ubija dobro bakterije. Možda je bolje da sunđere menjate svake nedelje nego da pokušavate da ih očistiti, prenosi Insajder.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".