U tužbi Rusala se osporava odgovor Australije na ruski napad na Ukrajinu koji uključuje široke sankcije protiv ruskih firmi i oligarha povezanih s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pozivajući se na sankcije, Rio je u aprilu preuzeo isključivu kontrolu nad kompanijom Kvinslend Alumina (KAL), potisnuvši Rusal i zabranivši mu pristup pogonu za proizvodnju glinice, jedinjenja iz kojeg se dobija aluminijum. Rio je vlasnik 80 posto pogona, dok Rusal poseduje preostalih 20 procenata, prenosi Rojters.

Rusalova australijska kompanija Alumina i Boksit navela je u tužbi podnetoj australijskom Federalnom sudu da okolnosti koje su potrebne da Rio preuzme potpunu kontrolu nad pogonom ne postoje i da to predstavlja kršenje obaveza, prema sudskim dokumentima u koje je uvid imala britanska agencija.

Rusalova australijska podružnica traži od saveznog suda da joj se vrate vlasnička prava u KAL-u, dodajući se nastavljanjem njenog posla tamo ne krše sankcije.

Potez Rio Tinta usledio je ubrzo nakon što je ovaj vodeći svetski proizvođač rude gvožđa prekinuo sve veze s ruskim preduzećima zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Australija je u martu zabranila izvoz glinice i rude aluminijuma, uključujući boksit, u Rusiju.

Iz Rio Tinta su odbili komentar, a u Rusalu, koji je drugi najveći svetski proizvođač aluminijuma, nisu bili dostupni van uobičajenog radnog vremena.

Rusal nije direktno na meti australijskih sankcija, a postupak Rio Tinta je pokrenut kaznenim merama protiv oligarha Olega Deripaske i Viktora Vekselberga, koji poseduju udele od 25,6 i osam posto , respektivno u Rusalu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".