-Baš danas, pre sat vremena, zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal komunikacije, ne dozvolivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se pripremao za Srbiju-, rekla je Zaharova juče za italijansku TV La7.

Navela je da je ruska delegacija trebalo da stigne u Beograd na razgovore.

-Zemlje članice EU i NATO su zatvorile vazdušni prostor, zatvorile su još jedan kanal komunikacije-, navodi RIA reči Zaharove.

Ona je dodala da Rusija, za razliku od Evropske unije, neće postavljati gvozdenu zavesu.

-Vaše greške su to što ste previše sebični, mislite da ste u centru sveta, da osim vas nema drugih naroda-, izjavila je Zaharova za italijansku TV La7.

Prethodno je agencija Interfaks javila, pozivajući se na visokorangirani izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, da je to ministarstvo potvrdilo da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da poseti Beograd 6. i 7. juna.

Agencija navodi da je na precizirano pitanje da li je zbog toga otkazana poseta Lavrova Srbiji, diplomata primetio:

"Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije".

Ovu Interfaksovu vest prenela je i agencija Rojters koja navodi da je otkazana poseta Lavrova Beogradu, nakon što su mu ove tri zemlje zatvorile vazdušni prostor za prelet njegovog aviona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, prethodnih dana, rekao je da je ta poseta planirana, ali da se "situacija komplikuje".

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da je situacija u vezi sa posetom Lavrova Srbiji izuzetno komplikovana.

-Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće-, navela je Brnabić.

BONUS VIDEO:

 

 
 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".