Kineski borbeni avion presreo je avion Kraljevskih australijskih vazdušnih snaga u regiji Južnog kineskog mora krajem maja meseca, saopštilo je danas australijsko ministarstvo odbrane. 

Naime, pomorski patrolni avion tipa RAAF P-8 presreo je kineski lovac J-16 tokom rutinske aktivnosti pomorskog nadzora u međunarodnom vazdušnom prostoru 26. maja, navodi se u saopštenju australijskog ministarstva odbrane. 

Takođe, kako se navodi, ovo presretanje je rezultiralo opasnim manevrom koji je predstavljao sigurnosnu pretnju za australijski avion i njegovu posadu.

Australijska vlada je izrazila zabrinutost zbog ovog incidenta kineskoj vladi, prenosi Rojters, dodajući da kineska ambasada u Australiji nije odmah dalo komentar o ovom incidentu.

Podsetimo, Australija se nedavno pridružila SAD u stavu da kineska potraživanja oko spornih ostrva u Južnom kineskom mora nisu u saglasnosti sa međunarodnim pravom. 

Ministarstvo je tada istaklo da je već decenijama sprovodi pomorski nadrzor u toj oblasti u, kako kažu, skladu sa međunarodnim pravom, ostvarujući pravo na slobodnu plovidbu i preletanje u međunarodnim vodama i međunarodnom vazdušnom prostoru. 

Inače, Kina i Australija su glavni trgovinski partneri, ali su im odnosi nedavno zategnuti zbog sve jačeg uticaja Kine na Pacifiku. Kina je nedavno tražila regionalni sigurnosni sporazum sa Tihookeanskim ostrvskim državama. 

BONUS VIDEO:

 


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".