U akciji su uhapšeni posrednici u krijumčarenju ljudi, od kojih jedan na teritoriji Srbije, otkriveno je 916 slučajeva krijumčarenja i zaplenjena imovina u vrednosti od oko 900.000 evra.

Osumnjičeni se terete da su kamionima, kombi vozilima ili automobilima, uz novčanu naknadu, krijumčarili migrante iz Turske preko Rumunije i Mađarske ka Austriji, Nemačkoj i Holandiji.

Oni su se, kako se sumnja, oglašavali na društvenim mrežama i ubeđivali rođake migranata da je krijumčarenje bezbedno, dok su plaćanja uglavnom vršena preko jednog posebnog sistema za prenos novca.

U međunarodnoj akciji, osim srpske i nemačke policije, učestvovale su i policije Austrije, Mađarske, Holandije i Rumunije.

Foto: Jutjub printskrin/MUP RS

 

Srpska policija je jedina policija koja dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, a koja je uzela učešće u ovoj akciji, što, kako je navedeno u saopštenju, govori o tome koliko inostrani partneri cene i poštuju profesionalizam i predanost u radu pripadnika UKP i MUP Srbije.

Operativna radna grupa "Pathfinder" osnovana je u okviru Evropola u avgustu 2021. godine na inicijativu Nemačke, a usmerena je na otkrivanje i hapšenje najopasnijih krijumčara migranata aktivnih širom Evrope, podseća MUP.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i u narednom periodu nastaviće učešće u međunarodnim akcijama i akcijama Evropola u borbi protiv svih vidova kriminala, a naročito organizovanog kriminala, trgovine ljudima i drogom.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".