Reč je o osnovnom paketu udžbenika koja čine četiri predmeta - svet oko nas, izabrani strani jezik, matematika i srpski jezik.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je Beograd i ove godine obezbedio besplatne udžbenike, koji će đake prvog i drugog razreda, naredne školske godine, čekati u školama.

Istakao je da je za to obezbeđeno oko 240 miliona dinara, odnosno oko dva miliona evra.

-Danas smo završili važnu stvar za decu Beograda, obezbedili smo udžbenike za 34.000 prvaka i drugaka, što znači da je 34.000 porodica u Beogradu dobilo udžbenike u vrednosti od oko 50 evra, čime smo im pomogli da lakše izađu na kraj sa početkom godine-, istakao je Vesić.

On je dodao da će svi učenici prvog i drugog razreda dobiti iste, nove udžbenike koje neće morati da ih vraćaju, kao što ni tablete ne moraju da vraćaju.

Foto: Profimedia

 

Vesić je podsetio da je Grad prošle godine obezbedio da sva deca, njih 67.000, dobiju tablete u trećem, četvrtom, petom i šestom razredu, da imaju besplatan internet i digitalne udžbenike i najavio da će sa tom praksom nastaviti da bi sve škole postale digitalizovane.

Zamenik gradonačelnika konstatovao je da to što je Beograd obezbedio svojim đacima nemaju ni mnogo razvijeniji gradovi u EU.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da će besplatni udžbenici olakšati roditeljima finansijski stres zbog početka školske godine.

On je najavio da će Ministarstvo nabaviti besplatne udžbenike za 88.900 učenika u celoj Srbiji, među kojima za 29.000 učenika iz porodica koje koriste socijalnu pomoć, 41.000 iz porodica koje imaju više od tri učenika, 17.000 učenika koji pohađaju obrazovne planove 1 i 2, koji imaju potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom.

Novina je, istakao je Ružić, da će i učenici koji pohađaju nastavu na osnovu obrazovnog plana 3, dakle najdaroviti kojih ima 650, dobiti besplatni udžbenike.

Takođe, od ove godine se nabavljaju i udžbenici na znakovnom jeziku za prvi i drugi razred za srpski jezik za učenike koji imaju smetnje u sluhu i za to je prijavljeno 18 učenika, dodao je Ružić.

-Od aprila je opremljeno više od 4.000 digitalnih učionica u zemlji, a do kraja godine će biti opremljeno ukupno 17.500 digitalnih učionica. Obezbedićemo do kraja godine 18.500 laptopova za nastavnike koji će koristiti za digitalne nastavne sadržaje-, poručio je Ružić.

On je najavio i da će se obnavljati oprema u računarskim kabinetima, da je prošle godine nabavljeno 7.000 računara, a da će u julu stići još 7.000 novih i da će do kraja godine stići još 12.000 računara.