Pred više hiljada okupljenih vernika poglavar SPC je takođe rekao da o miru najviše pričaju oni koji proizvode oružja nemira i koji od toga dobro žive.

- Slaveći Spasovdan jasno je da je Jevanđelje Hristovo sistem vrednosti iz kojeg izvire sve što jesmo i sve što imamo. To je sistem vrednosti koji je u prošlosti oblikovao naše narodno biće, uobličio našu kulturu, obogatio našu nauku, stvaralaštvo i privredu, sve ono što jesmo i sve što imamo sve je prožeto Jevanđeljem Hristovim - rekao je Porfirije okupljenim vernicima.

Zato sve ostalo što nam dolazi kao novi sistem vrednosti, naglasio je poglavar SPC, sve ono na što nas poziva bilo ko odavde ili iz inostranstva tvrdeći da treba da se usklađujemo sa vrednostima koje nismo poznavali, možda one i jesu dobre, ali najpre mi moramo da pogledamo u ono što je naš koren, da proverimo te vrednosti sistemom Jevanđeljskih vrednosti.

Foto: Profimedia

 

- Treba da se menjamo u svojim vrlinama i da postajemo još bolji, ali ne i da menjamo svoj identitet. Da bismo postali šta? Na kraju ništa - zaključio je patrijarh.

Rekao je i da neki tvrde da crkva treba da se menja i usklađuje sa modernim vremenom, jer je staromodna, te primetio da mozda i jeste staromodna, ali je poručio da ima nešto što je univerzalno, a to je Jevanđelje Hristovo kao sistem vrednosti. "Ono nije staromodno, ono jeste postojalo u prošlosti, ali postoji i danas i biće i ubudućnosti, zato možemo reći da sistem vrednosti koji izvire iz Jevanđelja nije ni staromodno ni moderno, nego je svevremeno", rekao je Porfirije.

Patrijarh je rekao i da lažemo sebe kada govorimo o ljubavi prema čovečanstvu, o ljubavi prema ljudima koji stradaju a koje ne znamo i ne poznajemo, koji su daleko od nas, a nemamo osećanja jedni za druge.

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

 

- Lažemo u najmanju ruku sebe, a onda i jedni druge. Ne možeš voleti onog koji je daleko od tebe, ako ne voliš onoga koji je pored tebe i ako nisi spreman da mu oprostiš. Isuviše je zatrovan naš jezik i suviše je ružnih reči među nama - zaključio je poglavar SPC i pomolio se za mir u svetu i posebno u Ukrajini.

- Mir je uvek mir Božji, a mira bez Boga nema - kazao je Porfirije, primetivši da o miru govore najviše oni koji proizvode oružje rata i veoma dobro žive od toga, te poručio: "nasavršenije oružje mira je ljubav, jeste Hristos i nema ga bez molitve".

Poglavar SPC imao je poruku i za one koji, kako je rekao, odlučuju o našim životima.

- Neka Gospod prosvetli um onima kojima govore o miru, a proizvode oružja nemira i koji zapravo odlučuju o tome da li će nedužan čovek imati poremećen životi, izgubiti svoj život ili izgubiti nekog svog. Neka prosvetli njihove umove, zagreje njihova srca, da znaju da ćemo svi pred lice Božje - opomenuo je poglavar SPC .

GALERIJA:

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".