Patrijarh srpski gospodin Porfirije održao je molitvu za mir i blagostanje ispred Hrama svetog Save i obratio se okupljenima.

- Braćo i sestre danas je Spasovdan i slavimo Vaznesenje gospodnje kao slavu prestonoga grada Beograda, ali spasovdan slavi ceo pravoslavni svet. Slava je u Žiči, Mileševi i Pećkoj patrijaršiji i širom vaseljene. Slava je i u Beogradu i činjenica da Beograđani pravoslavni hrišćani da za svoju slavu imamo praznik vezan za lik hristov.

- Pre svega kada slavimo bilo koji praznik i kao pojednici i kao porodice i kao velika porodica grada potvrđujemo šta je naš sistem vrednosti i kako i u šta verujemo. Slaveći spasovdan jasno je da jevanđelje naš sistem vrednosti. I to nas je oblikovalo u prošlosti i oblikovalo našu kulturu i stvaralaštvo. Sve je prožeto jevanđeljem hristovim i zato sve ostalo što nam dolazi kao neki sistem vrednosti, upucujući da se usklađujemo sa vrednostima koje nismo poznavali, možda su dobri i imaju vrednosti.

Ali, kako je rekao patrijarh, "moramo da pogledamo u naš koren i proverimo ga sa sistemom jevanđeljskih vrednosti.

Foto M. Anđela

 

- Neki kažu da crkva mora da se menja, možda jeste staromodna kao i jevanđelje. Ali, jevanđelje hristovo u sebi ima večni koren i univerzalni. Posejano je u našem narodu od davnina, ali nije staromodno. Postoji i danas i biće u budućnosti. I sve što dolazi proveravamo rečju hristovom. Šta je ljubav hristova, to je prvo ljubav na koju smo pozvani i da samo o njoj govorimo nego da njegova reč bude ono što sledimo a to je ljubav među nama.

Porfirije je rekao da među nama ima mnogo isključivosti, netrepeljivosti, i nažalost mržnje.

Ne možemo uvek da odolimo izazovima, ali ako živimo i sledimo jevanđelje mi znamo šta znači oprostiti i pokajati se. Ne možeš voleti nekog ko je daleko ako ne volimo one pored sebe. Na spasovdan nas bog podseća da onaj sistem vrednosti iz kog smo iznikli jeste hristov zakon. LJubav strah izgoni, ako nemamo hrabrosti, ako smo isključivi prema drugima i da ih osuđujemo i ako nema mesta za drugačije, ako se bojimo da opštimo sa drugim narodima to pokazuje samo da imamo strah u sebi i od drugoga a to je nesigurnost u sebe i svoju veru. Ko je siguran u svoj identitet on je smiren i ne boji se nikoga jer je to hristov identitet.

Patrijarh je dosta govorio o miru. Kako kaže, ukoliko nađemo mir u sebi on će se preliti i na sve ostale. 

Foto M. Anđela

 

- O miru najviše govore oni koji proizvode orđe rata i od toga dobro žive. Najveći prihod je kod onih koji proizvode oruđe nemira, oruđe mira je Hristos i ljubav i nema ga bez molitve. Univerzalno oružje savršenstva je večno je, a to je ljubav. Neka to bude naš koren, atmosfera i ambijent. Neka bog da mir svima nama i svima oko nas, našim komšijama. A granice neka budu most mira i ljubavi.

Otpočela je molitva za mir i blagostanje ispred Hrama svetog Save. Plato ispred hrama prepun je ljudi koji prisustvuju proslavi krsne slave prestonice.

Zvona sa Hrama svetog Save se čuju dok se građani, sveštenstvo i gradski čelnici približavaju hramu, a na platou čeka i veliki broj građana.

Kolona polako prelazi preko Slavije, a iza patrijarha veliki broj građana nosi zastave Srbije. Iako je prvi deo prešao preko Slavije i nalaze se skoro ispred hrama, kolona građana se formira skoro do Beograđanke.

Litija je zastala na Slaviji gde je pročitano Jevanđelje, a kolona se, uz himnu Beograda, približava Hramu svetog Save.

Veliki broj građana okupio se u ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana. Kolona trenutno prolazi ulicom Kralja Milana, a građani stoje duž ulice ali i veliki broj njih ide za kolonom koju su formirali sveštenici.

Litijski krst ove godine nosi višestruki olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović, a svetinje koje se nose u litiji su Sveto Jevanđelje, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke.

Foto M. Anđela

 

Na čelu kolone je patrijarh Porfirije, a tu su i predstavnici gradske vlasti, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

U litiji ove godine ima mnogo mališana, ali i srednjoškolaca. Povorka se kreće ka Slaviji uz himnu svetog save koju među okupljenima ushićeno pevaju ponajviše mališani.

U Ulici Kneza Miloša sveštenici su već polako počeli da formiraju kolonu, u kojoj će za njima krenuti i građani.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je i ovogodišnji domaćin slave Beograda, upravo je došao do Vaznjesenske crkve.

Građani će se od ove crkve potom uputiti ka Hramu svetog Save.

Ulice zatvorene za saobraćaj

Pojedine beogradske ulice su zatvorene za motorni saobraćaj zbog održavanja Spasovdanske litije.

Tako će od 16 do 20 sati za motorni saobraćaj biti zatvorene ulice Admirala Geprata i Dobrinjska, od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata, dok će od 17 do 20 sati privremeno biti zatvorene deonice ulica Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save, kako bi se omogućio prolazak učesnika litije.

Osim toga, od 16 do 20 sati će biti izvršeno i zauzeće parking mesta u Dobrinjskoj ulici, na potezu od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata, kao i u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Ulice kneza Miloša zbog poštovanja bezbednosnih protokola i potreba organizacije Spasovdanske litije, saopšteno je iz Beokom servisa.

(Novosti)

GALERIJA:

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".