Patrijarh je rekao da Hristovo rođenje, raspeće i vaskrsenje doživljavaju svoju punoću i kulminaciju upravo u tajni Vaznesenja gospodnjeg na nebo, te dodao da su od kada se Gospod vazneo na nebo ne samo ispunjena sva naša nadanja i proroštva - Mojsijeva, iz psalama...nego je i nebo od tada otvoreno, odnosno otvoren je put sa zemlje na nebo i obratno.

- Tim putem, koji se zove Hristos, svako od nas uzlazi na nebo, ali i dobija blagoslov, dobija silu duha svetoga tako da svaki strah, nemoć, greh...sve ono što su naše slabosti odjedanput dobija svoju snagu, postaje svemoćna sila koju posedujemo ljubavlju Božjom i njom možemo da nadiđemo sve što ono je granica stvorenog, što je granica nas kao ljudi - rekao je patrijarh.

Naveo je da osim Beograda, slavu Vaznesenja Gospodnjeg slave i Žiča, Dečani, Pećka patrijaršija i mnogi drugi hramovi u našoj zemlji i širom sveta i poručio da biti pravi svedok Hristov znači slaviti i njegovo vaznesenje.

- Činjenica da jedan grad ima slavu i da je ta slava vezana za Hristov život i naše spasenje najasniji je pokazatelj da smo Hristovi i da je sistem jevanđeljskih vrednosti ono na čemu počiva naš život danas jer nas je taj sistem vrednosti uobličio ljubavlju, trudom, molitvama, naporima, pokroviteljstvom Svetoga Save i svih svetih iz našega roda - istakao je patrijarh Porfirije.

Foto: ATA imeges

 

Dodao je niko ne može da nam kaže "uzmite ovaj sistem vrednosti da biste bili tradicionalni ili moderni" jer je, kako je rekao, jevanđeljski sistem vrednosti univerzalan - ide u prošlost, deo u sadašnjosti, ali je i budućnost.

- Ne treba niko da nam kaže kako treba da živimo, to nam je rekao Hristos i zato slavimo slavu Spasovdan jer smo se opredelili za Hrista - rekao je i dodao da grad Beograd, slaveći danas slavu, to pokazuje.

Patrijarh je rekao da je sve u istoriji relativno i prolazno, ali da je crkva Hristova neprolazna jer je Gospod večan.

Foto: Tanjug/FENA

 

Naveo je da je svaki strah, osim straha Božjeg, samo izraz i pokazatelj nesigurnosti u ono u šta verujemo i za šta smo se opredelili.

- Neka bi Gospod dao, braćo i sestre, da budemo svedoci Hristovi, da se ne bojimo i da budemo radosni jer su apostoli jedino onog trenutka kada se Gospod uznosio na nebo, iako je svaki rastanak tužan, jedino tokom tog rastanka bili ne samo bili utešeni nego i radosni jer je taj njegov odlazak istovremeno predokušanje njegovog dolaska, grugog i slavnog, ali i prisustva njegovog u srkvi - rekao je patrijarh i zaključio:

- Ne bojimo se. Radujemo se i neka Gospod bude na prvom mestu u našem životu. Neka je srećna i blagoslovena slava svim građanima, hrišćanima pravoslavnim grada Beograda, onima koji vode grad Beograd, svim ljudima koji rade u gradskoj administraciji jer je to i njihova slava u užem smislu, a slava svih nas u najširem i suštinskom smislu. Srećna slava i neka Gospod sve blagoslovi.

(RTS)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".