Pesticidi su neminovni u našem životu, a čak ni organska hrana nije u potpunosti bez njih, tvrdi prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije.

- Ne treba zaboraviti da postoje i prirodni otrovi, pa nisu samo hemikalije te koje nam prete - kazala je u emisiji Jutro na TV Prva.

- Ni organska hrana nije bez pesticida - podseća ona, dodajući da mnoga istraživanja koja nas danas upozoravaju na pesticide je finansirao lobi organske hrane, a pokazalo se da i u njihovim proizvodima može da se nađe, mada u svega sedam odsto slučajeva. "U neorganski uzgojenom voću i povrću ima ih u oko 60 odsto količina".

Foto: D. Dozet

 

 

Ipak, prema njenim rečima, doze tih pesticida nisu prevelike kad voće i povrće već stigne do potrošača.

- Veliki proizvođači uglavnom poštuju redosled prskanja i karencu, pa je dovoljno temeljno oprati te namirnice. Takođe, najveći deo pesticida se uništava termičkom obradom.

Dr Stanišić podseća da je veoma malo nezavisnih studija, ali da je otkriveno kako pesticida ima i u duvanu, što je upozoravajuće s obzirom na činjenicu da 50 odsto ljudi između 40 i 50 godina puši.

- Najviše pesticida skuplja se na mestu gde se peteljka kači za plod - kaže dr Stanišić, pa je upravo ovaj deo voćke i najopasniji. Ipak, ona tvrdi da je opasnost od pesticida u voću i povrću velika koliko i zdravstveni rizik od jedne čaše vina u tri meseca.

Foto: D. Dozet

 

 

Po njenom mišljenju, ne treba biti preterano zabrinut ako se hrana priprema na uobičajen način i nema potrebe trošiti novac na zeolit koji, u poslednje vreme, neke domaćice koriste pri pranju voća.

(Kurir)

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".