Uprkos tome što majmunske boginje pripadju grupi virusa u kojoj se nalazi i variola vera, ne treba mnogo da se plašimo, ali opreznost mora da postoji, navodi prof. dr Nada Kuljić-Kapulica.

Iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da će se broj inficiranih majmunskim boginjama povećati, pa, shodne tome, od zemalja traže dodatan oprez.

U našoj zemlji i dalje nije zabeležen slučaj pomenute zarazne bolesti, međutim, njegovo pojavljivanje i dalje je moguće.

Stručnjaci ističu da neće biti potrebe za karantinom, ali da je nadzor neophodan.

Predrag Žambog istraživao je ovu temu i razgovarao sa prof. dr Nadom Kuljić-Kapulicom, mikrobiologom.

- Reč je o ozbiljnom virusu, o virusu koji se nalazi u grupi gde se nalazi i virus variole vere. Ovaj virus svakako predstavlja posle variole najozbiljnu bolest. Neobično je što se danas dešava. Ovaj virus ima endemski karakter. Do sada se javljala u afričkim zemljama. Prvi put se javlja u zemljama širom sveta. Da li će virus doći kod nas ne može niko da predvidi - istakla je prof. dr Nada Kuljić-Kapulica za Kurir televiziju.

Foto: D. Milovanović/Profimedia

 

 

Ona dodaje da nema potrebe za brigom.

- Majmunske boginje se prenose i sa obolele životinje na čoveka. Oboleli čovek ima simptome, ali životinja ne mora da ih ima. Iako je virus dobio ime majmunske boginje, rezervoari ovih boginja su pacovi i veverice. Prenosi se direktnim kontaktom sa obolele kože, ali i sa predmeta. Mogu da prežive i na krastama. Uglavnom se bolest leči bez terapije, ali ako se radi o težim situacijama, može se uključiti neka antivirusna terapija. Koliko se on može širiti, to je nepredvidivo, zato što se ne zna rezervoar. Ovde nema mesta panici. Ipak, čovek često dira i menja prirodu, a kada čovek nešto menja, to nešto onda odgovara - zaključila je Kuljić-Kapulica.

BONUS VIDEO: 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".