Predsednica Evrospke komisije Ursula fon der Lajen otputovaće sutra u Varšavu da objavi dogovor prema kojem će Poljska dobiti 23,9 milijardi evra bespovratnih sredstava i 11,5 milijardi evra jeftinih kredita tokom nekoliko godina, prenosi Rojters.

Ta odluka EK neće pokrenuti nikakve momentalne isplate sredstava, jer će Poljska prvo morati da se dogovori sa Komisijom o ključnim tačkama i ciljevima, od kojih će se neki odnositi na promene u pravosudnom sistemu zemlje.

Odobrenje poljskog plana oporavka je na čekanju od drugog kvartala 2021. zbog zabrinutosti EK za nezavisnost pravosuđa od uticaja, kako navodi Rojters, evroskeptične i nacionalističke poljske vladajuće stranke PiS i odbijanja Varšave da se pridržava odluka suda EU.

Foto: EPA

 

Ipak, posle višemesečnih pregovora i prvih promena u sudskom sistemu koje je izvršila Poljska, EK i Varšava su postigle dogovor, naveli su izvori britanske agencije.

Poljski parlament je prošlog četvrtka izglasao zakon kojim se predviđa da novi organ zameni sporno disciplinsko veće za sudije, za koje je najviši sud EU ocenio da je nezakonito.

Poljska će takođe morati da okonča ili reformiše svoj disciplinski režim za sudove i da započne proces vraćanja sudija koji su udaljeni sa posla.

Pre nego što Poljskoj budu isplaćena sredstva, Komisija će proveriti da li su sprovedene promene koje su dogovorene s Varšavom, rekli su zvaničnici EU.

Kako navodi Rojters, mnogo toga u odnosu EK i Poljske promenilo se nakon početka sukoba u Ukrajini, od kada Varšava dobija pohvale jer je primila oko 3,5 miliona izbeglica.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".