Zovu je legendom. U njenoj emisiji Lejdi Gaga je priznala da je bila seksualno zlostavljana. Vinfri je danas poznata "dama na televiziji" i prvi crni milijarder u istoriji. Međutim, pre nego što je stigla do zvezda, morala je da prođe kroz pakao.

 

Opra Vinfri


Rođena je 29. januara 1954. godine u Košćusku - malom gradu u Misisipiju. Ona nije bila planirano dete, niti dete za koje su roditelji spremni. Verniti Li i Vernon Vinfri, članovi protestantske baptističke zajednice, bili su tinejdžeri koji su živeli van braka. NJihova veza je pukla ubrzo nakon rođenja ćerke, čije su ime uzeli iz „Knjige o Ruti” u Starom zavetu. Zanimljivo, trebalo je da zvuči Orpah, ali greška je rezultirala Oprom, kakvu danas dobro poznajemo.

Pošto roditelji devojčice nisu bili spremni za novu ulogu, o njoj se brinula baka. Heti Mej je bila velika vernica. Heti Mej je verovala u Boga, a mala Opra je vrlo brzo naučila da čita svetu knjigu. Sa tri godine je recitovala svoje prve biblijske stihove, zbog čega je dobila nadimak „propovednica“.

Heti Mej je takođe verovala u naporan rad, koji je mala Opra ubrzo doživela. Noseći krute džakove napravljene od džakova za krompir, svakodnevno je pomagala oko farme hraneći kokoške i svinje. Bilo je teško, ali sigurno. Međutim, situacija se ubrzo promenila.

Foto: AP Photo/Kevin Wolf

 

 

Maltretiranje


Kada je Opra imala šest godina, preselila se kod svoje majke. Verniti je naporno radila kao sobarica, pokušavajući da izdržava sebe i bebu. Nažalost, to je značilo da nije bila u stanju da zaštiti svoju ćerku od seksualnog uznemiravanja čiji je tada bila žrtva. Posle godina zlostavljanja, Opra je rodila dečaka sa 14 godina. Otac deteta je bio ujak tinejdžerke. Moj sinčić je umro ubrzo nakon porođaja. Bio je to jedan od najtežih i najmračnijih perioda u njenom životu.

- Bila sam nula i tako se osećala. Utapala sam bol drogom i alkoholom. Ne znam šta bi sa mnom bilo da me otac nije odveo kod sebe – rekla je Vinfri godinama kasnije.

 

Novi život

Foto: Tanjug/AP Photo/Kiichiro Sato

 

 

Sa 15 godina, Opra se preselila da živi sa ocem u Tenesiju. Vernon se pokazao kao zahtevan, ali brižan čuvar. On je terao svoju ćerku da uči i brinuo se za njeno obrazovanje. Opra je tada više učila, popravljala ocene, pa čak i pobeđivala na takmičenjima i dobijala stipendije. Započela je novi i bolji život koji ju je prvo doveo do diplomiranja na Državnom univerzitetu u Tenesiju, a kasnije do toga da je zapažena zbog svog stasa.

Godine 1972. Opra je bila rangirana kao broj 1 na izboru za Miss Beauti Black Tennessee, a sa 17 godina je pobedila na takmičenju "Miss Fire Prevention". Zbog uspeha je bila pozvana kao gost na jednom radiju, gde je kao misica čitala vesti. NJen glas oduševio je sve. Ona je dobila posao!

 

Karijera


Počela je na radiju, ali isto tako ubrzo se javila i prva televizijska kuća. Postala je najmlađa voditeljka informativnog programa poznatog kao  "News Channel 5", i prva voditeljka crnkinja u Nešvilu.

Nakon što je 1975. diplomirala, svoju strast prema televiziji razvila je u Baltimoru, gde se preselila. Prvo je postala voditeljka glavne večernje informativne emisije u ogranku CBS mreže, a kasnije je dobila svoj prvi, sopstveni šou. Počela je da vodi "People Are Talking" na lokalnom kanalu. Pratio ga je legendarni „Šou Opre Vinfri”.

Foto: Tanjug/AP / Chris Carlson

 

 

Film


Nakon što je stekla ime, zaradila milione i bila priznata kao jedna od najuticajnijih žena u Americi, Opra je želela više. Sanjala je o srebrnom ekranu. Ipak, debi je morao biti sjajan. I tako je 1985. glumila u filmu Stivena Spilberga  "The Color Purple". Kasnije su, između ostalih, u filmovima „Batler” i „Selma”. Pojavila se i kao gošća u nekoliko serija, uklj. u „Spremni za sve” ili „Bajer sa Bel Erom”.

Bonus video:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".