Prema rečima visokog zvaničnika ruske vojske, u izjavi ruskoj agenciji TASS, u upotrebi u Ukrajini je raketa TOS-2 Tosočka, koja je termobarična odnosno vakuumska raketa, oružje koje se može opisati kao "ogromni bacač plamena".

TOS-2 je zasnovan na šasiji vojnog kamiona Ural-63704-0010. Ima 18 lansirnih cevi za rakete od 220 mm. Ovaj raketni sistem se koristi za čišćenje zgrada, bunkera i poljskih utvrđenja pomoću termobaričkih raketa.

TOS-2 koristi iste rakete kao i prethodni sistemi. Postoje najmanje dve vrste raketa od 220 mm. Duge su 3,3 i 3,7 m i teške 173 i 217 kg. Obe ove rakete koriste istu bojevu glavu od 45 kg. Maksimalni domet vatre je oko 6 km. Minimalni domet je oko 400 m.

Foto:Jutjub printskrin/Armour_desia Military Hardware

 

Postoje najmanje dve vrste bojevih glava uključujući zapaljive i termobarične.

Termobarično oružje se naziva i vakuumsko ili gorivo-vazdušno eksplozivno oružje. Ova vrsta municije oslobađa veliki oblak zapaljivog gasa i izaziva ogromne eksplozije.

Pošto sistem TOS-2 deluje u bliskim taktičkim zonama, opremljen je elektronskim sistemom zaštite od visokopreciznog oružja. Takođe nosi najsavremeniju navigacionu opremu, poput satelitskog pozicioniranja i automatizovanog sistema za upravljanje vatrom, koji omogućava njegovo raspoređivanje na nepripremljenim vatrenim položajima.

Foto:Jutjub printskrin/Armour_desia Military Hardware

 

Kabina je oklopljena i pruža zaštitu posadi od vatre iz malokalibarskog oružja i krhotina artiljerijskih granata. Međutim, TOS-2 ne može da parira prethodnim TOS-1 i TOS-1A sistemima u pogledu zaštite oklopa. Prethodni sistemi su bili zasnovani na šasiji tenkova i nudili su sličan nivo zaštite kao i glavni borbeni tenkovi. Međutim, TOS-2 je mobilniji i može se brzo samostalno rasporediti na putevima na velikim udaljenostima.

Lansirno vozilo može da se zaustavi i puca na vidljivu metu u roku od 90 sekundi od putovanja.

Svi postupci navođenja i paljbe se vrše iz unutrašnjosti kamiona.

Prethodni sistemi TOS-1 i TOS-1A zahtevali su tegljač sa poluprikolicom da bi se premeštali na značajne udaljenosti.

Iako TOS-2 gubi u odnosu na sisteme na gusenicama u pogledu mobilnosti van puta.

Foto:Jutjub printskrin/MILITARY TUBE TODAY

 

TOS-2 je opremljen hidrauličnom dizalicom, koja se koristi za pretovar raketa. Ovaj sistem može puniti rakete sa zemlje ili iz pratećeg kamiona za snabdevanje.

KARAKTERISTIKE TOS-2

  • Težina: 20 tona
  • Motor: JaMZ-652 (440ks)
  • Može da pređe: do 1000km
  • Maksimalni domet gađanja: 6km
  • Minimalni domet gađanja: 400 metara
  • Posada: oko 5 članova.
  • Borbena upotreba:
  • Ukrajina 2022

U galeriji pogledajte unutrašnjost vozila i vatreno dejstvo:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".