Iz SZO upozoravaju da bi 200 slučajeva majmunskih boginja registrovanih poslednjih nedelja u svetu, izvan zemalja u kojima virus učestalo cirlkuliše, moglo biti samo početak, podseća londonski dnevnik Gardijan.

- Ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brega tj. ima li mnogo više slučajeva koji su neotkriveni - rekla je Brian u petak na brifingu.

Otkako je Velika Britanija prvi put otkrila slučaj majmunskih boginja 7. maja, skoro 200 zaraženih je prijavljeno SZO iz država koje su udaljene od zemalja u kojima je ovaj virus endemski, a evropski Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procenio je da ima 219 takvih slučajeva.

Foto: Profimedia

 

 

Slučajevi infekcije virusom majmunskih boginja iznenada su otkriveni u više od 20 zemalja širom sveta, uključujući SAD, Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate i još skoro desetak zemalja EU.

Špansko ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da je do sada potvrđeno 98 slučajeva, dok je u Velika Britanija trenutno 90 potvrđenih infekcija.

Portugal je u međuvremenu registrovao 74 slučaja, saopštile su juče zdravstvene vlasti te zemlje, dodajući da su sve infekcije detektovane kod muškaraca, uglavnom mlađih od 40 godina.

Foto: AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

 

 

Argentina je juče potvrdila prva dva slučaja majmunskih boginja u Latinskoj Americi.

- Još smo na samom početku ovog događaja, znamo da ćemo u narednim danima imati još slučajeva- rekla je Brian predstavnicima država članica koji prisustvuju skupštini SZO u Ženevi istakavši da nema mesta za paniku.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".