Nole je profesionalnu karijeru započeo početkom milenijuma, a od tog trenutka osvojio je 20. grend slemova, odnosno 87 titula, a proveo je i najviše vremena kao svetski broj jedan u muškoj konkurenciji - čak 371 nedelja.

Srpski as je izrastao u pravog šampiona, a evo i kako je to izgledalo od samog početka, pa sve do danas.

Početak karijere i prvi uspesi

Novak Đoković postao je profesionalac 2003. godine. Prvi čelindžer osvojio je sredinom sledeće u Budimpešti, a na Otvorenom prvenstvu Holandije u Amersoftu 2006. godine i prvu ATP titulu.

Da se radi o vanserijskom sportisti koji pripada samom vrhu svetskog tenisa Nole je pokazao 2007. godine, osvojivši turnir iz serije 1000 u Majamiju, odnosno podizanjem prvog grend slem trofeja u Australiji, naredne godine.

Nole je tokom prve decenije novog milenijuma prvi put ušao u top tri tenisera sveta, sudeći prema rang listi.

Galerija: Novak Đoković u periodu od 2003. do 2009. godine

Zvanično najbolji teniser sveta

Nole je od 2010. pa do 2019. godine osvojio čak 15 grend slem titula, a veliki uspon Srbina počeo je osvajanjem Dejvis kupa sa svojim reprezentativnim kolegama početkom decenije. 

Priznanje je došlo i od strane ATP, s obzirom na to da je proglašen za najboljeg tenisera u tom periodu.

Najbolji pokazatelj Novakove dominacije u tom periodu predstavlja činjenica da su njegovi najveći rivali Rodžer Feder i Rafael Nadal zajedno osvojili samo tri grend slem titule više (18) nego on sam. 

Srbin je 2011. po prvi put postao najbolji igrač sveta.

Galerija: Novak Đoković u periodu od 2010. do 2019. godine

 

Dolazi po svoje

Nole je nastavio sa dobrom igrom i početkom decenije, a uzastopnim osvajanjem tri najveća turnira konkurisao je za prikupljanje kalendarskog slema, što nijednom igraču u muškoj konkurenciji nije pošlo za rukom u Open eri. Na žalost brojnih Novakovih navijača, Danil Medvedev pokvario je taj plan, savladavši ga u NJujorku.

Ovo doba Novakove karijere ostaće upamćeno i po nesporstkim dešavanjima.

Najbolji teniser sveta se našao na udaru zapadnih medija 2020. godine zbog održavanja egzibicionog turnira "Adria tur" za vreme pandemije korona virusa, a tokom tog takmičenja i nekoliko učesnika je zaraženo kovidom.

Nezapamćen (ne)sportski incident dogodio se početkom 2022. godine, kada su australijske vlasti deportovale Novaka iz te zemlje, klasifikujući ga kao nekog čije bi prisustvo u Australiji podstaklo antivaksersko raspoloženje.

Galerija: Novak Đoković u periodu od 2020. do danas

Novak Đoković trenutno igra na Rolan Garosa, a sudeći po trenutnoj formi, važi za jednog od glavnih favorita za osvajanje Otvorenog prvesntva Francuske.

Glavni cilj Noleta predstavlja osvajanje što većeg broja grend slem titula, a u toj kategoriji trenutno je vodeći Rafael Nadal (21), dok su Đoković i Federer izjednačeni sa 20 trofeja. 

Ukoliko zadrži ovakav nivo igre i u narednim sezonama, pitanje je vremena kada će prestići Španca na pomenutoj listi, i na taj način zvanično obezbediti ono što sa razlogom može nazvati "svojim", zvanje najboljeg svih vremena.

FOTO: M. Vukadinović

 

 

BONUS GALERIJA: Pogledajte kako izgleda sestra Jelene Đoković - Marija Ristić

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".