U opširnom obraćanju na sednici glavnog odbora SDA, povodom 32 godine od njenog osnivanja, Izetbegović je govorio i o navodnom projektu "srpski svet" na Balkanu i ocenio da je to, kako je rekao, očigledan odgovor, odnosno lokalna inačica "ruskog sveta".

Deo, kako tvrdi, te iste koordinirane priče i pokušaj napada srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na suverenitet BiH.

- Dugo se kuva i priprema novi talas velikosrpskog nacionalizma u trouglu Srbija-BiH-Crna Gora.....- tvrdi Izetbegović.

- Relativizovanje istine o agresiji, pokušajima izjednačavanja branilaca i agresora, blokada državnih institucija, pokušaj urušavanja reformi koje su u poslednje dve decenije ujedinile su i ojačale državu sa direktnim pretnjama teritorijalnom integritetu zemlje, sve navedeno je dobijalo na intenzitetu preteći da dovede do novog sukoba na Balkanu.

Foto: AP/Darko Vojinović

 

Izetbegović je rekao da je "ideološki pokret utemeljen na velikosrpskom nacionalizmu začet sredinom 19 veka Garašaninovim Načertanijem, a nastavljen memorandumom SANU".

Tvrdi i da se "velikosrpski nacionalizam prilagođava i opstaje i u demokratiji i civilizovanom okruženju, oscilira, povlači se i oživljavava sa svakom promenom, a svaku krizu koristi da protera i nadvlada sve što nije srpsko".

- Imamo posla sa stranom koja je uverena da je njeno pravo oterati druge i drugačije, dominirati nad onima koji ostanu, terati ih da žive u aparthejdu, negirati genocid i zločine, slaviti ratne zločince - kazao je Izetbegović.

Dodao je još da mu nije drago da govori o ovakve stvari i primetio da će verovatno biti optužen da “izgovara reči koje ne služe pomirenju”.

Rekao je i da Dodik tvrdi da „međunarodna zajednica radi za muslimane, da udovoljava željama njihovih političara“, a hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da je „skoro nemoguće promeniti narativ u koji su Bošnjaci ubedili Evropljane“.

Foto: Foto: Tanjug/Fema/Amer Kajmović

 

- Očigledno je da ima istine u ovim tvrdnjama, ali ne zato što mi imamo jake i skupe lobiste uz sebe, ili zato što Evropa, kako to tvrdi Dodik, voli i pomaže muslimane. Pomažu nam zato što smo na strani interesa civilizovanog sveta, što zajednički radimo na izgradnji države koja će garantovati mir i stabilnost u ovom delu Evrope, države u kojoj će biti iskorenjena diskriminacija i uspostavljena puna vladavina zakona - naveo je lider SDA.

Izetbegović je rekao i da bi logičan odgovor na velikosrpski projekat bio saradnja sa hrvatskim faktorom u BiH, i sa samom Hrvatskom, ali su se HDŽ i njihov predsednik odlučili za saradnju sa Dodikom i pritiscima na Bošnjake.

Stvarena je, kako kaže, srpsko-hrvatska sprega u BiH, koja uključuje i Zagreb i Beograd, koketiranje sa Rusijom, podrivanje pozicije visokog predstavnika i slabljenje međunarodnog faktora koji stabilizuje situaciju u BiH.

 - Cilj HNS je ''treći entitet'' ali ne teritorijalni, već institucionalni. Cilj je paritet i trećina vlasti i uticaja za politički blok koji u PS BiH ima tek pet od 42 poslanika....- kazao je, između ostalog, Izetbegović.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".