Iako su delovale sve protivgradne stanice u Česteregu, Banatskom Dvoru i Zrenjaninu na pojedinim usevima štete su stopostotne, komisije za procenu će tokom dana snimiti stanje na terenu i saopštiti konačne rezultate pričinjene štete.

Zabrinuti poljoprivredni proizvođači obilaze polja koja su stradala od grada, gradonosni oblaci obuhvatili su ceo jedan reon.

-Potuklo je više stotina hektara u ovom delu a tu kod mene konkretno nekih devedeset do stotinu hektara je zahvaćeno pod štetom,kao i ovde na ovim parcelama može se videti iza nas sto posto uništeni su usevi. Mi koji smo osigurali useve čekaćemo procenu osiguravajuće kuće pa ćemo raditi-, kaže Ognjen Rackov ratar iz Zrenjanina.

Zlatomir Živanov kaže da mu je uništeno 10 hektara suncokreta i šest hektara kukuruza.

-Šta dalje to ćemo da vidimio, para i sredstava koliko smo imali mi smo to uložili u predhodnu setvu. Da li ćemo se snaći i naći novac da uložimo sada u ovu drugu, koju moramo da obnovimo, i da li ćemo naći semena na tržištu, to je veliko pitanje-, kaže Živanov.

Kaže da nije osigurao više površina jer, kako kaže, ima loše iskustvo sa osiguravajućim kućama.

O šteti na usevima slično razmišljaju i stručnjaci, ali kažu da još ima vremena za neke kulture.

-Što se tiče suncokreta i kukuruza tu još imamo vremena da uradimo još nešto, da nađemo neko rešenje. Hibride i suncokreta i kukuruza pa ćemo presejati sve ovo, jer ovde nema dovoljno biljaka, ostaće jako malo, i ne može se nadati nekom prinosu-, kaže agronom Dejan Jovanović.

Kaže da semena ima, da će se naći i finansije jer je, kako kaže, jeftinije posejati ponovo nego ostaviti prazna polja.

Grad je ipak najveću štetu pričinio pšenici i ječmu, za manje od 15 dana bi trebala početi žetva ječmaa za manje od mesec dana i žetva pšenice, kombajni po svoj prilici nemaju šta da traže na ovim poljima, a kolika je ukupna šteta od noćašnjeg grada znaće se tek kada nadležne službe završe današnji pregled ovih polja.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".