Kako se navodi na sajtu suda, Kandić je proglašen krivim za udruživanje radi pružanja materijalne podrške Islamskoj državi, kao i za pet tačaka optužnice koje se tiču pružanja materijalne podrške ovoj militantnoj organizaciji u vidu osoblja, oružja, imovine, lažne opreme i dokumentacije.

- Sve to u periodu od januara 2013. godine do juna 2017. godine kada je okrivljeni uhapšen u Sarajevu. Presuda je usledila nakon trosedmičnog suđenja. Kada se potvrdi, Kandiću za četiri tačke optužnice preti po 20 godina zatvora, dok se za dve tačke Kandić suočava s doživotnom kaznom zatvora - navodi se u saopštenju suda.

Kandić, poreklom iz Peći na Kosovu, imao je trajnu dozvolu boravka u SAD, gde je živeo pre nego se pridružio Islamskoj državi, piše Kurir.

Tužilac Breon Pis istakao je da je Kandić bio visokorangirani pripadnik ISIS-a koji je regrutovao bezbroj fanatika, pomažući im da putuju u Siriju i druge teritorije kako bi postali borci ove terorističke organizacije.

- Osim ovoga, optuženi je pomagao ekstremističku grupu i na mnoge druge načine, uključujući obezbeđivanje oružja i širenje svoje nasilne propagande širom sveta, kako bi se nastavila njena krvava i brutalna teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane sa napadima i značajnim gubicima života. - stoji u saopštenju.

 

 

Pored toga, navodi se da je Kandić davao i obaveštajne podatke i karte na bojnom polju ISIS-ovim komandantima, kao i borcima na terenu.

- Kandić je odgovoran i za kopanje tunela ispod tursko-sirijske granice kako bi se prebacilo 800 do 1.000 boraca ISIS-a. Upravljao je i tokovima novca za borce u Siriji, uključujući i dvojicu boraca koji su optuženom dali svoje bankovne kartice koje su kasnije pokazale transakcije više od 40.000 dolara - ističu iz suda.

Foto: Tanjug/AP

 

Osim toga, Kandić je upravljao i onlajn grupama na društvenoj mreži Telegram putem kojih se vršila kupoprodaja oružja.

Takođe, navodi se da je u suđenju učestvovalo 36 svedoka te da su sudu predstavljeni dokazi sa šest kontinenata o Kandićevom učešću u ISIS-ovim operacijama.

- Kandić je u novembru 2013. godine autobusom otputovao u Meksiko, a potom je leteo kroz Panamu, Brazil, Portugal, Nemačku, tzv. Kosovo i Tursku da bi stigao u Siriju krajem 2013. godine. Tamo se pridružio uporištu ISIS-a u predgrađima Alepa - stoji u optužnici.

Prethodno, on je više puta bezuspešno pokušavao da napusti SAD i Kanadu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".