Pedijatar i zamenica direktora D.Z Palilula, dr Aneta Jovanović kaže da je na staroj Paliluli manji broj ovog obolevanja, dok se na nekim puktovima više javljaju pacijenti sa simptomima ovog virusa i da dominira školski uzrast, mada se javlja i kod dece vrtićkog uzrasta.

- Uglavnom su to simptomi poput proliva, povraćanja, mučnine, glavobolje, sa grčevima u stomaku i sa povećanim bolovima u mišićima. Međutim, to kratko traje. Deca za dan dva budu dobro - objašnjava doktorka za RTS.

Kako kaže kada se jave pomenuti simptomi najvažnije da se dete izoluje i miruje i da se odmah krene sa nadoknadom tečnosti korišćenjem rastvora koji se mogu kupiti u apoteci.

- Jako je važno da dete unosi tečnost, ne treba ga terati da unosi hranu, obzirom da je oštećena sluznica creva i želuca ali nakon dobijanja apetita, kreće se sa dvopekom, supicama, pirinčem, ali postepeno i lagano - kaže dr Jovanović.

Doktorka objašnjava da je norovirus uobičajen za zimski period ali da je se kod nas produžio preko proleća i sada ga ima najverovatnije jer su ukinute epidemiološke mere, deca se druže, aktivni su, odlaze na rekreativne a bolest se prenosi putem prljavih ruku.

- Važno je da se deca opominju da što češće peru ruke, da osoba koja sprema hranu vodi sve higijenske mere i to su jedine preventivne mere - kaže dr i napominje da se ovim možda ne može sprečoiti virus ali može doprineti da se ublaže tekobe.

U Domu zdravlja Palilula ima dece sa respiratornim simptomima i male dece sa varičelama i malim boginjama predškolskog i školskog uzrasta.

(RTS)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".