Poznato je da ako ne uklonimo sve nečistoće i bakterije sa namirnica koje koristimo u pripremi hrane, mogu biti štetne za naše zdravlje. Zbog toga je važno poslušati savete stručnjaka. 

Pranje salate nije vremenski određeno, možete je oprati odmah nakon kupovine ili pola sata pre pripremanja. 

Foto: Arhiva Novosti

 

U prodavnicama  se mogu naći i zapakovane salate na kojima piše da su već oprane, no bez obzira na to, trebate ih ponovo oprati.

 Mnogo bolje rešenje jeste da napunite sudoperu hladnom vodom te u njega potopite odvojene listove salate. Naravno, trebate pripaziti da je sudopera savršeno čist.

Zamena za sudoperu jeste jedna veća činija. Stavite listove salate u činiju i ostavite da stoje najmanje 10 minuta u vodi. Prljavština i bakterije će pasti na dno činije. 

Foto: Arhiva Novosti

 
 

Kada završite sa pranjem, izvadite listove iz vode te ih protresite kako bi se rešili viška vode. Na tržištu postoje i određeni uređaji koji pomažu da se salata brže osuši, no ako nemate, to nije problem.

Za brže sušenje salate postoji još jedan trik. Trik sa kesom i kuhinjskom krpom. Zamotajte listove salate u kuhinjsku krpu (ili više njih, zavisi od toga koliko imate salate) i stavite u plastičnu kesu koju trebate dobro zavezati na rubovima. Potom dobro zavrtite kesu, vrteći je oko ruke. Zbog pokreta će voda skliznuti s lišća i natopiti tkaninu.

 (Nezavisne novine) 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".