- Mi smo naravno ukazali na to da je taj zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritoriju drugih država, nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku sigurno signal koraka nazad u našim odnosima, a ne korak napred - rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Sve to,tvrdi, događa se u svetlu hrvatskih napora za normalizaciju odnosa, za unapređenje privredne saradnje, za jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji gde su, kaže, vidljivi "neki iskoraci".

Rekao je i da se napori odnose i na stabilan položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

Foto: Profimedia

 

- Politika koju mi vodimo već šest godina je politika saradnje, pomirenja, istina, odgovaranja za razne zločine… U svakom slučaju ovakav potez, s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija sama sebi dala, je neprihvatljiva - kazao je Plenković.

Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota koji su, kako se navodi, naložili raketiranje civila u izbegličkoj koloni tokom vojno-policijske akcije Hrvatske Oluja u avgustu 1995.

Hrvatski advokat Ante Nobilo izjavio je juče da je zvanični Zagreb napravio propust što nije pokrenuo istragu o tom događaju i da Hrvatska sada ima problem.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".