Uveden u upotrebu 1961. u SSSR-u još se nalazi u upotrebi velikog broja armija sveta. Iako su ga po karakteristikama nadmašila mnoga moderna oružja, još uvek je u upotrebi zbog svoje niske cene, velike efikasnosti, te gotovo nikakvih potreba za održavanjem.

Bacač granata RPG-7 sastoji se od cevi sa mehaničkim nišanima, okidača sa osiguračem, mehanizma za pucanje i optičkog nišana PGO-7.

Foto:Profimedia

 

Cev bacača granata, dizajnirana za usmeravanje leta granate i uklanjanje barutnih gasova pri ispaljivanju, je glatka cev, u čijem se srednjem delu nalazi ekspanziona komora. Ogranak ima utičnicu, a u srednjem delu - mlaznicu napravljenu u obliku dva konvergentna konusa. Cev i grana su povezani navojem. Razvodna cev u prednjem delu ima mlaznicu, u zadnjem delu se nalazi utičnica sa sigurnosnom pločom koja štiti zatvarač od kontaminacije. Cev ima prednji izrez za držač granata, sklopivi prednji nišan i nišan na specijalnim osnovama na vrhu, a na dnu je pričvršćen mehanizam za pucanje sastavljen u rukohvatu pištolja za kontrolu vatre, što olakšava držanje bacača granata kada se puca. Na cevi sa leve strane nalazi se šipka za montažu nosača optičkog nišana. Desno su montirani okretni elementi za pričvršćivanje pojasa sa navlakama. Na cevi bacača granata, dve simetrične obloge od brezovog furnira su pričvršćene stezaljkama, koje štite ruke bacača granata od opekotina prilikom pucanja.

Foto:Profimedia

 

Mehanizam okidača ima otvoreni okidač, spiralnu glavnu oprugu, okidač, osigurač sa dugmetom. Da biste postavili bacač granata na osigurač, dugme mora biti pritisnuto udesno.

Zabranjeno je gađanje iz zatvorenih prostorija i kada se iza lansera nalazi prepreka bliža od 2m. Zbog izlaza dimnih plinova zahteva veću površinu za ispaljivanje. Poslugu trebaju da sačinjavaju dva vojnika. Poželjno je pri gađanju staviti antifone.

RPG-7 ima maksimalni domet od 920 metara u kom trenutku raketa detonira. Ipak, smatra se da je efikasan samo do oko 200 metara, na kom dometu se procenjuje da ima oko 50% šanse da pogodi metu od 5 puta 2,5 metara koja se sporo kreće.

Primarni razlog zašto je RPG-7 toliko popularan jeste niska cena—od 500 do 2.000 dolara za lanser i 100 do 500 dolara po raketi.

Karakteristike:

Dizajner: Bazalt

Proizvedeno: oko 9.000.000 komada

Masa: 6,3kg bez nišana, a sa nišanom PGO-7 7kg

Municija:

-PG-7V kumulativna mina (HEAT) namenjena je za onesposobljavanje i uništavanje oklopnih borbenih vozila, svih vrsta motornih vozila, bunkera, zemunica, utvrđenih zgrada itd.

-PG-7VL mina s promerom bojeve glave 93 mm, namenjena za uništavanje oklopnih vozila i utvrđenih fortifikacijskih objekata.

Foto:Profimedia

 

-PG-7VR tandem kumulativna mina koja se satoji od jedne kumulativne glave promera 64 mm i druge promera 105 mm. Ova mina je namenjena za uništavanje oklopnih vozila ERA oklopom. Prva glava detonira ERA oklop, dok druga prodire kroz homogeni čelik i eksplodira.

-TBG-7V mina promera 105 mm punjena termobaričkim eksplozivom koji oksidira kupeći kiseonik iz okoline i dovodi do jake detonacije. Koristi se za velike koncentracije žive sile u urbanim borbama.

-OG-7V namenjena je za uništavanje i neutralisanje žive sile i vatrenih srestava koja nisu zaštićena oklopom. Uspešno dejstvo parčadi mine je u prečniku oko 100 metara.

Foto:Profimedia

 

Borbena dejstva:

- RPG-7 je prvi put upotrebio Egipat tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.

- Oružje je korišteno od strane afganistanskih mudžahedina tokom Sovjetsko-afganistanskog rata kao i njegov prethodnik RPG-2.

- Tokom Vijetnamskog rata severnovijetnamske snage su koristile RPG-7 protiv oklopnih transportera M113.

- Tokom sukoba u Severnoj Irskoj IRA je koristila RPG-7 protiv oklopnih vozila britanske vojske, pa je tako Bičmaunt avenija u gradu Lurganu nazvana avenijom RPG-a.

- U Mogadišu, Somaliji su dva američka helikoptera UH-60 Black Hawk oborena 1993. pomoću ovog oružja.

- Talibani u Afganistanu imaju formirane jedinice lovaca na tenkove koji imaju i do 15 RPG-ova prilikom jednog napada.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".