Na kadru snimljenom iz jednog od ruskih aviona vidi se kako se japanski lovac približava na udaljenosti od nekoliko desetina metara.

U isto vreme, generalni sekretar japanske vlade Hirokadžu Macuno izjavio je da vlada smatra provokacijom zajednički let vojnih aviona Kine i Rusije u oblasti japanskih granica. Kako je rekao, Japan je putem diplomatskih kanala preneo svoju zabrinutost Rusiji i Kini u vezi sa letom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su u određenim fazama leta strateške nosače raketa pratili avioni F-2 južnokorejskog vazduhoplovstva i F-15 japanskog vazduhoplovstva. Prema navodima ruskog vojnog resora, lovačku pratnju za grupu bombardera obezbedili su avioni Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga.

Prilikom izvršavanja zadataka avioni obe zemlje postupali su striktno u skladu sa odredbama međunarodnog prava i nije dozvoljeno narušavanje vazdušnog prostora stranih država, a let se odvijao u okviru realizacije plana vojne saradnje za 2022. godinu i nije usmeren protiv trećih zemalja, napomenuo je resor.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".