Kineski i ruski strateški bombarderi leteli su iznad Japanskog mora, baš u trenutku kada je predsednik SAD DŽozef Bajden prisustvovao samitu u Tokiju, piše France24.

- Danas su bombarderi sa nuklearnom sposobnošću izveli zajednički let iznad Japanskog mora dok se američki predsednik sastajao sa kolegama iz Japana, Australije i Indije - saopštio je američki zvaničnik.

Foto: Profimedia

 

Avioni nisu probili teritorijalni vazdušni prostor, a to je četvrti put od novembra da su u blizini Japana primećeni zajednički letovi Rusije i Kine.

- Kineskim bombarderima pridružila su se dva ruska bombardera u Japanskom moru i izvela zajednički let u Istočno kinesko more - rekao je japanski ministar odbrane Nobuo Kiši novinarima.

On je dodao da je ovakva vežba neprihvatljiva provokacija.

Zvanična Moskva saopštila je danas da je let obavljen strogo u skladu sa odredbama međunarodnog prava i da nije bio uperen protiv drugih zemalja.

Patrolu je izvela vazdušna jedinica koju su činili strateški bombarderi Tupoljev Tu-95 i Sijan H-6, dodaju iz ruskog ministarstva.

Na pojedinim deonicama leta, ove bombardere su ispratili avioni japanskih i južnokorejskih vazdušnih snaga, prenosi TASS.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".