Abu Akleh je ubijena dok je izveštavala o pucnjavi između izraelskih snaga (IDF) i palestinskih pobunjenika u DŽeninu 11. maja. Sledećeg dana, ponavljajući pozive drugih palestinskih zvaničnika, palestinski predsednik Mahmud Abas obećao je da će slučaj biti predstavljen u Hagu.

Ministar odbrane Beni Ganc, koji podržava jačanje palestinskih vlasti i sastao se nekoliko puta sa Abasom, rekao je u nedelju da bi prosleđivanje slučaja Međunarodnom krivičnom sudu naštetilo odnosima između Jerusalima i Ramale.

Takođe u ponedeljak, govoreći na godišnjoj konferenciji Advokatske komore Izraela u Eilatu, vojni advokat IDF-a rekao je da Palestinci sprečavaju odgovarajuću istragu incidenta time što Izraelu nisu predali metak koji je ubio Abu Akleh. Izrael je navodno ponudio saradnju sa Palestincima u istrazi, zajedno sa međunarodnim faktorom, ali su Palestinci odbili, rekavši da ne veruju Izraelu.

Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

 

-U ovoj fazi, nejasno je koja je strana ispalila metak koji je pogodio novinara - rekla je general Jifat Tomer-Jerušalmi, naglašavajući odgovornost IDF-a da zaštiti slobodu štampe i spreči nanošenje štete novinarima.

- Najbolji način da se utvrdi kako je novinarka umrla je da se proveri metak koji je pronađen u njenom telu kroz profesionalnu balističku istragu- nastavila je ona, rekavši da palestinske vlasti odbijaju da pruže Izraelu metak.

Tomer-Jerušalmi je rekla da je, prema informacijama koje IDF trenutno ima, desetine palestinskih napadača ispalilo stotine metaka sa više lokacija tokom vatrenog okršaja. Prema njenim rečima, izraelski vojnici poslati su u grad DŽenin na Zapadnoj obali kako bi razbili terorističke grupe nakon niza smrtonosnih napada u Izraelu, od kojih su nekoliko izveli stanovnici tog grada.

Foto: Jutjub printskrin/NBC News

 

Tomer-Jerušalmi je naglasila da njena kancelarija otvara zvaničnu istragu samo kada postoji sumnja da je počinjen zločin, a smrt nenaoružanog lica sama po sebi nije dovoljan razlog za automatsku sumnju u zločin.

-Konačna odluka biće doneta na kraju vojne istrage- rekla je ona.

Prošle nedelje, dnevni list Haarec je izvestio da vojna policija neće otvoriti istragu o ubistvu Abu Akleha, jer tužioci ne veruju da postoji sumnja u kriminalnu aktivnost vojnika.

Vojni zvaničnik koji je izvestio novinare prošle nedelje rekao je da je vojska identifikovala pušku IDF-a koja je možda ispalila hitac kojim je ubijena Abu Akleh. Međutim, on je rekao da je vojsci i dalje potreban metak u posedu Palestinskih vlasti radi potvrde.

Abu Akleh, dugogodišnja novinarka Al DŽazire, bio je poznato ime širom arapskog sveta, poznato po dokumentovanju života Palestinaca pod izraelskom vlašću.

Foto: Jutjub printskrin/Al Jazeera English

 

NJeno ubistvo izazvalo je osude i izjave zabrinutosti širom sveta.

Na njenoj sahrani u Jerusalimu, policija se sukobila sa prisutnima, izazivajući bes i osudu Palestinaca i drugih zemalja.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".