Deveti oktobar je dan njegovog upokojenja, kad je svojim učenicima naredio da iskopaju grob u obliku krsta. U njega je, kao starac sa više od sto godina, sam legao, a učenici su ga sahranili. Kada su vernici otvorili kasnije njeov grob, tela nije bilo. Svedočanstvo kaže da se uzdizao neki sitan, mirisan i lekovit prah, a na taj dan - 21. maja - vernici se i ove godine sećaju velikog Jovana Bogoslova.

On je bio sin siromašnog ribara Zavedeja i njegove supruge Salomije. Uz Hrista je bio i tokom Tajne večere, a po njegovom raspeću, obećao da će ostati uz Bogorodicu sve do njenog uspenija. Preživeo je mnoge progone i mučenja, šireći Hristovo učenje.

U danu kad se slavi uspomena na njega, narod se uzdržava od teških poslova, a žene ne uzimaju ruke igle, pletivo niti makaze. Vernici se podsećaju poslanice Jovana Bogoslova i pouke da onima koji priznaju svoje grehe ti se gresi opraštaju, a duša čisti od svake nepravde.

Premda se u Srbiji svadbe organizuju već kad prođe uskršnji post, mnogi čekaju da prođe i praznik Svetog Jovana Bogoslova da naprave svadbeno veselje.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".