Rumunski javni servis razmatra i da pokrene tužbu protiv Evropske radiodifuzne unije, a takođe su se pridružili i tvrdnjama RTCG Crne Gore da su Švedska, Australija i Belgija takođe glasale jedna za drugu, ali da oni nisu dobili nikakve sankcije.

Deo saopštenja TVR objavljenog juče popodne prenosimo u celosti.

- TVR ne odobrava način na koji je Evropska radiodifuzna unija (EBU) rešila situaciju nastalu glasovima nacionalnih žirija tokom polufinala i finala Evrovizije 2022. Glasovi su podeljeni na način koji izaziva sumnju. Dok su neke zemlje kažnjene, ocene porotnika su zamenjene ocenama EBU – kroz takozvani netransparentni "algoritam", koji zauzvrat izaziva sumnje – za druge nisu primenjene nikakve sankcije - navodi se i dodaje:

Foto: Profimedia

 

 

- Što je još gore, dobili su dodatne poene, koje je uputio EBU u ime kažnjenih zemalja (detalji na kraju saopštenja). Uticaj ovih sumnji na konkurenciju i reputaciju sankcionisanih televizija mogao je biti potpuno eliminisan da je EBU svoju zabrinutost preneo zainteresovanim stranama čim su primećene, odnosno u sredu, 11. maja, posle prvog polufinala - finale za žiri. Da je EBU preneo delegacijama beleške porotnika šest zemalja dan nakon glasanja i ubedljivo objasnio postojanje "nepravilnog obrasca glasanja", TVR bi imao vremena da reaguje da odmah ispita navode i ispravi situaciju, ako postoji - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, zemlje koje su bile izuzete iz glasanja su Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino, a Konstrakta je ostala bez 12 poene.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".