Verovatno nema čoveka koji na pitanje “Šta to radiš kume?”, kao iz topa ne odgovara čuvenom replikom “Ništa kume, vežbamo za film”, koju u kultnom ostvarenju “Maratonci trče počasni krug” izgovara Đenka, kojeg je maestralno odigrao Bora Todorović.

Preciznije, po njegovom modelu je Kovačević osmislio lik Đenke.

Foto: Jutjub printskrin/Centar film

 

 

U pitanju je Kosta Novaković, čuveni predratni beogradski snimatelj i fotograf. On je imao studio u Kursulinoj ulici. Posećivale su ga devojke iz bogatih porodica, a on ih je slikao gole.

U Kosti Novakoviću koji je bio stručnjak za erotske filmove, mogu se prepoznati mnoge njegove osobine..

Kosta je u vreme između dva rata imao studio u Kursulinoj ulici u Beogradu, a posebna specifičnost je bila u tome što je svaki od četiri zida u toj prostoriji bio različit. Kod njega su dolazile mlade žene iz imućnijih porodica koje su bile željne popularnosti, a on ih je fotografisao i snimao gole.

On je devojke slikao u slobodnijim pozama, a četiri različito obojena zida je koristio kako bi što ekonomičnije snimao, budući da je imao jednu, ali okretnu kameru. Na taj način je praktično dobijao četiri različite scene.

Foto: Jutjub printskrin/Miroslav Lukić

 

 

Smatra se da je Novakovićevo najpoznatije ostvarenje “Grešnica bez greha” iz 1930, u kojem ima slobodnijih scena, i koje mnogi smatraju prvim srpskim erotskim filmom.

Grečnica bez greha, smatra se prvim jugoslovenskim erotskim filmom, a ujedno je i kapitalno ostvarenje Koste Novakovića, ali njegova poruka nije toliko progresivna. U filmu se radi o devojci koja se preseli sa sela u Beograd, postaje "moderna devojka" i biva zavedena od strane prefinjenog lopova koji pokušava da je obeščasti ali ona uspeva da mu pobegne i srećno se uda za svoju ljubav iz mladosti. Poruka filma glasi da sreća nije skrivena u velikom gradu već u pitomosti sela.

Tehnika koju je "pravi Đenka" koristio i za ono vreme bila je prilično skromna, ali njegov pogled na umetnost zaista je bio sličan pogledu Kovačevićevog lika. 

Novaković je bio i fantastičan scenograf, pa je ta četiri različito obojena zida koristio kako bi brže i ekonomičnije snimao pošto je imao okretnu kameru i samo jednu rasvetu. Uz pomoć tih zidova imao je praktično četiri scene.

U njegovom studiju snimljene su lezbijske scene iz filma “Kralj čarlstona i vesele beogradske devojke”, kao i erotski film “Devojka koja čita”, a dokaz za to je upravo isto ukrašeni zid kakav je Novaković imao u svom studiju.

Taj studio je srušen tokom Drugog svetskog rata.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".