Za sada je identifikovano 13 osoba ubijenih u ovim napadima, od kojih je šestoro dece, kao i 24 ranjenih.

To je prva optužnica podignuta za ratne zločine u akciji „Oluja”, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine u cilju proterivanja srpskog stanovništva i poruke tadašnjeg predsednika Hrvatske i vrhovnog vojnog komandanta Franje Tuđmana da Srbi treba praktično da nestanu.

Optužnica u koju je „Politika” imala uvid podignuta je 31. marta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

NJima se pripisuje da su za vreme oružanog sukoba u Republici Hrvatskoj – nakon što je 31. jula 1995. godine na Brionima, na sastanku vojnog i političkog rukovodstva RH, odlučeno da se započne s Vojno-policijskom akcijom „Oluja” i napadne južni i severni deo RSK, s ciljem da se srpsko civilno stanovništvo prinudi da trajno napusti teritoriju na kojoj je do tada živelo – naredili avionske napade na civilno stanovništvo.

Krivičnim postupkom bio je obuhvaćen i general Josip Čuletić, koji je u relevantno vreme bio Načelnik štaba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i rukovodilac Centra operativnog rukovođenja HRZ i PZO, ali je podizanje optužnice protiv njega izostalo jer je pre nego što je do toga došlo preminuo u Zagrebu.

Optužnica je predata sudu, koji treba da odluči o potvrđivanju.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Tužilaštvo je istaklo da je ovo jedan od najtežih ratnih zločina izvršenih na području bivše Jugoslavije, koji je ostao bez pravosudnog odgovora iako je od početka faktički bio poznat domaćoj i međunarodnoj javnosti i kao takav doživeo osudu.

„Za navedene događaje pravosuđa u regionu do sada nikoga nisu procesuirala. Tužilaštvo za ratne zločine nalazi da ovaj zločin, makar i kroz suđenje u odsustvu, treba da dobije svoj epilog i da se donese presuda koja će uz krivičnopravni smisao imati i duboko moralnu i ljudsku poruku”, navodi se u obrazloženju optužnice.

Među dokazima o pilotima i detaljima o tome kako su izvedeni zločini nad civilima nalaze se i borbeni izveštaji koje su sačinili posle raketiranja. Hrvatska krije „Knjižice evidencije naleta pilota” i „Knjižice održavanja vazduhoplova”, kao što je od Haškog tribunala krila „Topničke dnevnike” u predmetu Ante Gotovine. Među dokazima su i transkripti sa Brionske sednice održane 31. jula 1995. godine. Sednicom proširenog sastava Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske predsedavao je vrhovni komandant Franjo Tuđman. Prilikom razmatranja operativnog plana „Oluja 95”, Tuđman je izrekao zapovest da „Srbe treba tako udariti da praktično nestanu”, a za one koje „ne zahvate” ostaviti dva izlaza i to pravac preko Dvora na Uni ka Bosanskom Novom i preko Kulen Vakufa ka Bosanskom Petrovcu.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Hrvatska vojska je izvršila napad na teritoriju tadašnje Republike Srpske Krajine, zaštićene zone UN, usled čega je većinsko srpsko stanovništvo počelo da beži u pravcu teritorije Republike Srpske i dalje prema Srbiji.

Stanovništvo s područja Like i Dalmacije kretalo se putnim pravcem Donji Lapac – Kulen Vakuf – Drvar – Bosanski Petrovac – Ključ. Kolona se sastojala isključivo od civila, starih i iznemoglih osoba, žena i dece, civilnih putničkih motornih vozila, zaprega, traktora i slično. Deo te kolone 7. avgusta u popodnevnim časovima zatekao se na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Ključ, u mestu Kapljuh, selo Bravsko.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

U tom trenutku iznad planine Grmeč nadletao je jedan borbeni avion „mig-21” s oznakama Vojske Hrvatske – „šahovnicama” na repnom delu. U zaokretu posle izviđanja, poravnao se s pravcem kretanja kolone i potom izvršio dejstvo ubojnim sredstvima, pri čemu su poginuli Darinka Drča (68) i njen unuk Jovica Drča (6), Mirjana Dubajić (21), rođeni brat i sestra Žarko (9) i Nevenka Rajić (11), Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko Vuković (13), Mirko Stelja (34) i njegov otac Branko Stelja (72) i Milka Kovačević (83), a teže je i lakše ranjeno oko 50 civila, među njima i deca.

Narednog dana, 8. avgusta, hrvatski piloti raketirali su izbegličku kolonu u mestu Svodna kod Dvora na Uni.

(Politika)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".