-Sve škole su konačno pregledane i prema informacijama Školske uprave, sve škole će od jutros imati neposrednu nastavu-, rekao je Ružić za TV Pink i istakao kontinuiranu koordinaciju i komunikaciju između Ministarstva prosvete, MUP-a i Školske uprave u Beogradu na rešavanju tog problema.

Naveo je da su dojave o bombama u sredu stigle i u škole u Subotici i Novom Sadu i da je krajem aprila "prvi udar'''' bio na na srednje škole, a krajem prošle nedelje i na studentske domove.

-Usledio je veliki talas gde je obuhvat bio monstruozan što je nečuveno. Očigledno je ideja inicijatora takve akcije da se parališu naša država i društvo, jer svedoci smo da su na radi i o bolnicama, mostovima, tržnim centrima što je monstruozno-, rekao je Ružić.

Naveo je da je najvažnije da je u 100 odsto slučajeva reč o lažnim dojavama i istakao da je obrazovni sistem, kao i za vreme pandemije koja još nije okončana, pokazao adaptibilnost, odgovornost, disciplinovanost.

Foto: MUP

 

-Deca su donela veliku prevagu, nastavnici i vannastavno osoblje kojima dugujemo veliku zahvalnost, strpljenje i razumevanje roditelja na koje ne možete uvek da računate. Zamislite jednu samohranu majku koju pozovu da dođe po dete, da li će poslodavac to tolerisati-, naveo je ministar.

Ružić je ukazao na to da dojave menjaju režim života učenika u 34.nedelji nastave kada se, kaže, popravljaju i zaključuju ocene.

-Osmaci se spremaju za završni ispit, maturanti u srednjim školaama za prijemne na fakultetima, studente evakuišete iz domova, gube ritam pred ispite...-, rekao je Ružić.

Ocenio je da je očigledno ideja da i deca mogu da budu meta za ostvarenje nekog političkog cilja i da dojave imaju političku pozadinu, ali da ne smatra da je to proizvedeno ''na domaćem terenu'', već da su ciljevi eksterni.

Ružić je istakao da su državni organi pokazali da su na visini zadatka navodeći da su pripadnici kontradivizione službe uložili veliku energiju da pregledaju sve objetke.

-Stizali su na svako mesto, bilo je potrebno dva i po dana da se pregledaju sve škole. nama je u fokusu pre svega bezbednost dece,a drugi fokus je svakako kontinuitet obrazovnog procesa-, naveo je ministar.

Naglasio je da nema rizika za bezbednost iako se, kaže, radi o velikoj pretnji terorizmom i izazivanju opšte opasnosti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".