- Spremamo se za sve nepredviđene situacije, uključujući mogućnost da do takve provokacije dođe dok smo u Južnoj Koreji ili Japanu - rekao je Saliven na brifingu za novinare u Beloj kući, prenosi Rojters.


On je predočio da SAD po tom pitanju blisko sarađuju sa Južnom Korejom i Japanom i da se o Severnoj Koreji danas razgovaralo i sa visoko pozicioniranim kineskim diplomatom Jangom Jiečijem.

- Prilično smo jasno objasnili da naši obaveštajni podaci odražavaju stvarnu mogućnost da će se u danima pre ili posle putovanja predsednika Bajdena u Aziju izvršiti raketno testiranje, uključujući i mogućnost testiranja raketa dugog dometa, ili čak nuklearni test, ili, iskreno i jedno i drugo - rekao je Saliven.

Američki zvaničnik je najavio da su SAD spremne da po potrebi izvrše i kratkoročna i dugoročna prilagođavanja svoje vojne strategije "kako bi Amerika bila sigurna da pruža odgovarajuću zaštitu i odvraćanje svojim saveznicima u regionu i da je spremna da odgovori na svaku provokaciju Severne Koreje".

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je na istom brifingu da predsednik Bajden tokom posete Južnoj Koreji, koja počinje u petak, neće posetiti demilitarizovanu zonu koja deli Severnu i Južnu Koreju, iako je Bela kuća prošle nedelje saopštila da "Bajden razmatra tu mogućnost".

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".