- Predsednik Aleksandar Lukašenko je potpisao zakon koji predviđa smrtnu kaznu za pokušaj izvršenja terorističkog čina - prenosi AFP. Agencije navode i da su na meti ove kazne pripadnici opozicije.

Podseća se i da se smrtna kazna do sada primenjivala samo na osobe koje su počinile teroristički napad.

Krajem aprila beloruski parlament usvojio je u dva čitanja predlog zakona o izmeni Krivičnog zakona koji nudi mogućnost smrtne kazne u slučaju pokušaja terorističkih napada.

Foto: Tanjug/AP

 

Da bi zakon u Belorusiji stupio na snagu, moraju ga odobriti oba doma parlamenta i da ga potpiše predsednik.

Od masovnih protesta 2020. protiv Lukašenkovog režima, koji je na vlasti od 1994., brojni članovi opozicije su uhapšeni i optuženi za pokušaj ili pripremu terorističkog čina.

Beloruski sud u gradu Grodno počeo je zatvoreno ročište u predmetu protiv 12 aktivista optuženih za "pripremanje terorističkih akata“, navodi beloruska grupa za ljudska prava Vjasna.

Među njima je i aktivista Nikolaj Avtuhovič, koji je već odslužio više od sedam godina zatvora. Ovaj 59-godišnjak se suočava sa nizom drugih optužbi, uključujuči izdaju.

Aktivisti su optuženi da su zapalili kuću i automobil jednog policajca u oktobru 2020. i zapalili automobil drugog policajca u novembru 2020. godine, u jeku istorijskih protesta koji su izbili u Belorusiji posle reizbora Lukašenka.

Aktivisti veruju da je Svetlana Tihanovska – koja sada predvodi belorusku opoziciju iz egzila u Litvaniji – bila pravi pobednik u anketama u avgustu 2020.

Prošlog marta, beloruski tužioci su optužili Tihanovsku za "pripremanje terorističkih akata kao deo organizovane grupe“, navodi beloruska državna novinska agencija Belta.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".