Sprat centralnog paviljona logora Crveni krst posvećen je stradalim Jevrejima. Do početka Drugog svetskog rata, u Nišu ih je živelo 356. Većinom su živeli u užem centru grada, u jevrejskoj mahali južno od Nišave.

Po okupaciji najvećeg grada na jugu Srbije, nemačke vlasti 31. maja 1941. donose uredbu koja predviđa obeležavanje Jevreja žutom trakom, ograničavanje kretanja na javnim mestima, konfiskaciju pokretne i nepokretne imovine i zabranu obavljanja javnih funkcija. Ponižavanje jevrejskog naroda išlo je do te mere da je gradska sinagoga korišćena kao magacin.

Zidovi i stolovi na spratu ispunjeni su autentičnim predmetima i ličnim stvarima nesrećnih Jevreja: od prepoznatljivih žutih traka, do leptir mašni, molitvenika, odeće, dečjih igračaka...

Foto: Nportal

 

Zatiranje jevrejske populacije na prostoru Niša i okoline odvijalo se u tri faze:

Prva faza (april-avgust '41) karakteristična je po evidentiranju, obeležavanju i ograničenju slobode kretanja, pljačkanju jevrejske imovine i uvođenju prinudnog rada. Feldkomandantura 809 je zahtevala da joj se dostavi kompletan spisak članova Jevrejske opštine Niša. Radnosposobni Jevreji poslati su na prinudni rad u stovarišta, magacine, na izgradnju puteva, kao i uklanjanje ruševina.

Drugu fazu (avgust-decembar '41) obeležilo je grupisanje Jevreja i njihovo odvođenje u logore. Sredinom oktobra, okupacione vlasti su naredile da se svi odrasli Jevreji hitno jave u hotel „Park“.

Navikli da ih na tom mestu okupljaju radi odvođenja na prinudni rad, oni su došli u velikom broju. Ubrzo su sprovedeni u novoformirani logor na Crvenom krstu. Unutar logorskih ćelija našli su se i Jevreji iz drugih krajeva zemlje.

Foto: Nportal

 

Treća faza (decembar '41) predviđala je potpuno uništenje niških Jvereja. Čitave porodice smeštane su u ćelije na tavanu logora, nadaleko poznate po neljudskim uslovima. Muškarci i dečaci do 14 godina su streljani na Bubnju, dok su žene sa decom deportovane u Beograd, gde su pogubljeni u gasnim komorama. Jevrejsko pitanje u Nišu završeno je streljanjem poslednje grupe Jevreja februara 1943. godine.

Do koje mere se protezala zločinačka priroda egzekutora, najbolje svedoči zapis doktora Dragutina Jovića o jednom od zločinaca:

"Jerih je bio specijalista za jevrejsko pitanje. Taj je bio sav srećan kada bi uhvatio nekog Jevrejina koji se godinama ili mesecima krio. Sećam se njegovog zadovoljstva kada je streljao jednu ženu, za koju je otkrio da je Jevrejka. Ona se godinu i po dana krila pod srpskim imenom i radila kao kuvarica u jednom restoranu u Nišu".

Jedna od najpotresnijih prostorija nalazi se na spratu paviljona. U pitanju je spomen-soba sa imenima žrtava, poređanih po azbučnom redu. Beskrajni redovi sa srpskim i jevrejskim prezimenima skamenjuju posetioca. Sleva na desno smenjuju se Nikolić, Alkalaj, Levi, Lazarević, Albahari, Anđelković i mnoga druga...

Foto: Nportal

 

ČOJSTVO JELENE GLAVAŠKI

Slučaj Jelene Glavaški jedan je od brojnih primera ljudskosti i hrabrosti iskazane tokom spasavanja Jevreja u Drugom svetskom ratu. Rođenu Kikinđanku posao vaspitačice usmerio je u južnu Srbiju u periodu između dva svetska rata. Tom prilikom družila se sa porodicom Leona Lebla, upravnika aleksinačkih rudnika i bila vaspitačica njegovoj ćerki DŽeni Lebl.

Po okupaciji Jugoslavije, Leon je interniran u Nemačku, a majka i ćerka su pozvane da se jave u policijsku stanicu. Jelena je uspela da nabavi lažnu legitimaciju za DŽeni, na ime Jovanka Lazić. Uprkos njenoj snalažljivosti, neko je prepoznao Ženi i ona je sa Jelenom zatočena u niški lager.

Foto: Nportal

 

DŽeni je kasnije internirana u neki od logora u Nemačkoj i dočekala je slobodu, a Jelena Glavaški je pogubljena 12. juna 1944. na Bubnju. Država Izrael joj je posthumno dodelila priznanje Pravednik među narodima 1987. godine.

Predlog za odlikovanje podnela je DŽeni Lebl i ustupila ga Narodnom muzeju u Nišu...

(Nastaviće se)

Prvi deo serijala o logoru Crveni krst možete pročitati OVDE

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".