Zadah, na primer, ponekad može da bude tek simptom dehidracije. Kad vam nedostaje tečnosti, proizvodi se manje pljuvačke, a kad imate manje pljuvačke, hrana i bakterije će u usnoj šupljini ostati puno duže, što će uzrokovati zadah. No, ima i složenijih problema čiji je čest uzrok loša higijena. Dr Kristina Kejn, australijska zubarka dala je nekoliko jednostavnih saveta kako se rješiti zadaha, piše Dejli mejl.

1. Pravilno perite zube kod kuće: Preporučuje se korišćenje električne četkice kao i vodice za ispiranje usne duplje. Nemojte zaboraviti ni na zubni konac kojim možete da očistite prostor između zuba.

Foto: Profimedia

 

2. Posećujte stomatologa: On vam može otkriti i bolesti desni koje mogu da uzrokuju zadah.

3. Promenite ishranu: Smanjite upotrebu crnog vina i belog luka. Prestanite da pušite jer to je takođe ono što može da uzrokuje bolesti desni. Konzumirate li previše alkohola, to može da dovede do povećanog stvaranja želudačne kiseline što takođe može da uzrokuje zadah.

4. Koristite vodice za usta: Posebno one koje sadrže hlorheksidin koji se takođe preporučuje ako imate problema s desnima.

5. Žvaćite žvakaće gume: Dobre su za zdravlje zuba, ali samo ako žvaćete one bez šećera.

6. Još malo o belom luku: Jedete li ga za ručak ili večeru, neka ga jede i vaš partner/partnerica.