Foto: Printskrin/Jutjub/Kruna VD

 

Oleander

Oleanderov cvet je poznat kao jedan od najlepših cvetova, dok konzumiranje ove biljke može da dovede do nepravilnog rada srca, mučnine, povraćanja, bolova u stomaku, nesvestice, glavobolje, niskog krvnog pritiska,  pa čak i smrti.

Uz to, u izveštaju iz 2001. godine u ''Archives of Disease in Childhood'' piše da uzimanje samo jednog lista oleandra može biti smrtonosno za decu.

Oleander se a može da se koristi otrovno sredstvo protiv pacova.  Vlasnici kućnih ljubimaca se upozoravaju  da oleander drže dalje od životilja. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Kruna VD

 

Digitalis, naprstak

Slično oleandru i naprstak (digitalis) sadrži srčane glikozide, a u pitanju je biljka koja cveta svake druge godine. DŽonson-Arbor napominje da u godinama kada nema cvetanja lišće koje proizvodi izgleda neverojatno slično bejbi spanaću.

Od ove biljke često mogu  da vam se pojave sledeći simptomi ukoliko ste konzumirali čaj i razboleli se od njega: povraćanje i abnormalno usporeni otkucaji srca. Srećom, postoji protivotrov, stoga, ako ste bili izloženi, odmah potražite hitnu pomoć.

Filadendron

Filadendron je popularna i jednostavna biljka za održavanje. Reč je o tropskoj biljci, koju je potrebno zalivati otprilike svake dve nedelje i dobro osvetljenje. 

Međutim, filadendron sadrži kristale oksalata koji mogu da prouzrokuju toksičnost kada se dodirnu ili konzumiraju. Kada se žvaću ili progutaju, kristali mogu da uzrokuju bol u ustima, oticanje, bolno gutanje i curenje nosa. Izlaganje očiju ili kože tom biljnom soku može uzrokovati iritaciju i crvenilo.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kruna VD

 

Difenbahija


Difenbahija je biljka koja ima identičan sastav kristalaoksalata koji joj služi kao štit kao i filadendronu. U stvari, samo internacionalno ime ove biljke - dumb can, potiče od njegove toksičnosti, jer gutanjem difenbahije mogu se uzrokovati poteškoće u govoru ili gubitak govora.

Difenbahija ima i lekovitu svrhu. Služi za lečenje upale mokraćnih kanala, dijabetesa, anemije. Dobraje za čišćenje organizma od toksina. 

Iako su simptomi koje možete osetiti nakon uzimanja ove biljke zastrašujući, retki su slučajevi koji će vas dovesti do toga da vam je potrebna hitna medicinska pomoć.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kruna VD

 

Lirasti fikus

Popularna je u dizajnu enterijera.

 - Određene biljke, uključujući lirasti fikus i božićne zvezde, mogu izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji imaju alergiju na lateks. To je zato što sok ovih biljaka sadrži lateks. Kada se stabljika ili list biljke slome, taj sok može da iscuri van i da izazove alergijsku reakciju -  kaže DŽonson-Arbor.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kruna VD

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".